VI godišnja konferencija s međunarodnim sudjelovanjem “Razvoj palijativne skrbi za odrasle i djecu” u okviru projekta “Razvoj kompetencija specijalista palijativne skrbi” 6.-7. listopada 2020, Moskva

VI godišnja konferencija s međunarodnim sudjelovanjem “Razvoj palijativne skrbi za odrasle i djecu” u okviru projekta “Razvoj kompetencija specijalista palijativne skrbi” 6.-7. listopada 2020, Moskva

VI Godišnja konferencija s međunarodnim sudjelovanjem “Razvoj palijativne skrbi za odrasle i djecu” Ruskog udruženja profesionalaca za hospicijsku medicinu najveći je obrazovni događaj u Rusiji za stručnjake koji pružaju skrb odraslima i djeci s teškim progresivnim bolestima i bolestima koje ograničavaju život. Ovogodišnja konferencija održana je online pod pokroviteljstvom Svjetskog dana palijativne i hospicijske skrbi, koji se obilježava druge subote u listopadu (10. listopada).

 

Glavni tematski dijelovi programa 2020

Učinkovite komponente palijativne skrbi: ublažavanje boli, simptomatska terapija, hranjiva podrška;

Kvaliteta i učinkovitost palijativne skrbi;

Učinak pandemije na palijativnu skrb;

Integracija specijalizirane palijativne skrbi: organizacijski modeli suradnje (neurologija, respiratorna potpora, rehabilitacija, palijativna skrb u jedinicama intenzivne njege, itd.);

Modeli financiranja u palijativnoj skrbi. Ekonomska učinkovitost;

Interdisciplinarni rad u palijativnoj skrbi: psiholozi, socijalni radnici, pravnici, svećenstvo, uloga neprofitnih organizacija i dobrotvornih organizacija;

Podržavajuća i popratna terapija;

Palijativna skrb za djecu. Uključuje: palijativnu skrb za djecu s teškom bronhopulmonalnom displazijom i perinatalnu palijativnu skrb.

 

U okviru Svjetskog dana palijativne i hospicijske pomoći (World Hospice and Paliative Care Day) u Moskvi je održana online putem od 06. do 07. listopada ove godine VI Međunarodna godišnja konferencija  na temu “Razvoj palijativne skrbi za odrasle i djecu” u organizaciji Asocijacije hospicijske pomoći, Ministarstva zdravstva Rusije, Medicinskog sveučilišta I. M. Sečenove, Zaklade pomoći hospicijima “Vjera” te dječjim hospicijem “Dom sa svjetionikom”.

Posebna je sekcija konferencije bila posvećena organizacijskim modelima suradnje u različitim zemljama na kojem su svoja iskustva iznijeli stručnjaci iz Hrvatske, Moldavije, Litve i Njemačke.

U dijelu sekcije koja se odnosila na Republiku Hrvatsku moderator je bila mag. pharm. Olga Zlatović, članica Asocijacije hospicijske pomoći Rusije i članica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora.


 

 

U svojem izlaganju aktualizirala je pitanje pružanja palijativne skrbi stranim državljanima. Naglasila je kako je bitno za svaku državu da palijativna pomoć mora biti dostupna svima pacijentima kojima je nužna i to u svakom aspektu. Primjerice, strani pacijenti trebali bi imati mogućnost dobivanja drugog liječničkog mišljenja putem telemedicine sa medicinskim stručnjakom iz zemlje podrijetla ili mogućnost komunikacije sa predstavnikom svoje konfesije na vlastitom jeziku. Od izuzetne je važnosti psihološka podrška palijativnim pacijentima u čije bi se pružanje trebalo uključiti, primjerice, i profesionalne psihologe iz zemlje pacijenta, kako bi mogli komunicirati na jeziku pacijenta, napomenula je mag. pharm. Zlatović. U današnje vrijeme modernih tehnologija to je lako moguće ostvariti virtualnim putem alatima za sastanke. No, kako bi se ti koraci ostvarili, neophodna je suradnja kolega iz drugih zemalja.

Predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora Vlasta Vučevac, dr.med. govorila je o hospicijskom modelu koji se primjenjuje u Hrvatskoj.

O svojem bogatom iskustvu iz kliničke prakse u radu s palijativnim bolesnicima govorio je prof. dr. sc. Križo Katinić, psihijatar, psihoterapeut, prof. na Hrvatskim studijima i strukovni znanstveno stručni suradnik u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu medicinu „Sveti Rafael“ u Strmcu.

(Visited 104 times, 1 visits today)