Prvi međunarodni simpozij u palijativnoj skrbi u Slavonskom Brodu

Prvi međunarodni simpozij u palijativnoj skrbi u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod bio je domaćin prvog dvodnevnog Simpozija o palijativnoj skrbi s međunarodnim sudjelovanjem, koji je 17. travnja 2015. svečano otvoren u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić“. Simpozij je održan pod visokim pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva zdravlja, Nadbiskupije Đakovačko- osječke, Nadbiskupije Bosne Srebrene, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku te Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kako je istaknuo predsjednik Organizacijskog odbora i Udruge palijativne skrbi Slavonski Brod prof. dr. sc Ivo Matić, prim. dr. med., cilj simpozija je predstaviti plan razvoja palijativne skrbi, definirati probleme, te uskladiti daljnje planove razvoja palijativne skrbi u Hrvatskoj i regiji, nadalje senzibilizirati medicinske radnike, ali i građanstvo o toj temi te potaknuti odgovorne koji odlučuju o tome što staviti u program zdravstvene zaštite u lokalnoj zajednici da se tome više posvete

Uz brojne goste i uzvanike programu otvorenja simpozija ispred Grada Slavonskog Broda prisustvovao je gradonačelnik Mirko Duspara koji je pozdravio prisutne te čestitao organizatorima na inicijativi koje je rezultirala vrlo uspješnim međunarodnim simpozijem. Naime, simpozij je okupio više od 250 sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja te oko 50 eminentnih predavača, profesora doktora znanosti i doktora medicine.

Brodsko-posavska županija među onima je gdje do sada nije postojalo baš ništa u smislu organizacije palijativne skrbi pa predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu pri HLZ-u Vlasta Vučevac podsjeća kako je napravljena dobra strategija razvoja i postavljeni zakonski okviri, no potrebna je još izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti – jer palijativna skrb nije zastupljena. Nije zadovoljna današnjom situacijom s centrima palijativne skrbi u Hrvatskoj, premda na 30-ak lokacija (u Vukovaru, Vinkovcima, Osijeku, Lipiku, Pakracu…), kaže, dobro funkcioniraju – zahvaljujući volontiranju.

– No bit ćemo zadovoljni kada palijativna skrb postane obvezni dio zdravstvene zaštite. Do kraja sljedeće godine potrebno je educirati puno ljudi, interdisciplinarni tim – liječnike, tehničare, fizioterapeute, koji se brinu za najteže bolesnike. Danas su, nažalost, oni koji imaju bolest koja ograničava život prepušteni sami sebi – rekla je Vučevac, naglašavajući kako za sve i nije potreban velik novac, već samo bolja reorganizacija postojećeg sustava.

Voditeljica službe za primarnu zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja Sanja Predavec smatra kako palijativna skrb ima svoje mjesto u zdravstvenom sustavu i ustanovama, koje zadovoljavaju minimalne uvjete za pružanje te djelatnosti:
– A mjesta ima dovoljno – od primarne razine u obiteljskoj medicini, koji imaju mogućnost ugovaranja izvan limita palijativnih kućnih posjeta, njege u kući, patronažne službe…, do bolnica s posteljama koje su ugovorene.

Pomoć socijalnih ustanova, duhovnika, volontera svakako je dobrodošla. U slavonskobrodskoj bolnici, u protekle dvije godine intenzivnije se radi na razvoju palijativne skrbi, potvrđuje predsjednik organizacijskog odbora simpozija i UPSSB-a dr. Ivo Matić.
– Za sada postoji koordinacijski centar, imamo posudionicu pomagala i svim registriranim bolesnicima omogućavamo tzv. brzu liniju unutar Hitnog prijma, da se što prije mogu vratiti na mjesto na kojem su bili – rekao je Matić.

Uz predavanja na temu skrbi i njege za palijativnog bolesnika, u sklopu programa simpozija održane su i radionice. Simpozij je završio okruglim stolom na kojem su razmjenjena iskustva i mišljenja na temu palijativne skrbi.

(Visited 53 times, 1 visits today)