1. simpozij medicinskih sestara i tehničara iz Domovinskog rata

1. simpozij medicinskih sestara i tehničara iz Domovinskog rata

7.10.2016

1.Simpozij medicinskih sestara i tehničara iz domovinskog rata
Ne misleći na vlastiti život pokazali što znači biti čovjek, humanist i domoljub…

Toplice Lipik u kongresnoj dvorani Quella u Lipiku su 7. listopada domaćin 1. Simpozija medicinskih sestara i tehničara iz domovinskog rata pod motom okupljanja „Da se ne zaborave devedesete“ i uz prisjećanje na Ivana Klaića-Miku, medicinskog tehničara Specijalne bolnice za rehabilitaciju Lipik koji poginuo 4. listopada tijekom ratnih događanja i opsade Lipika prije 25 godina do posljednjeg trenutka života obavljajući svoj posao. Tijekom održavanja simpozija sudionici i uzvanici imali su priliku razgledati izložbu plakata „Medicinske sestre u domovinskom ratu“ u organizaciji Vesne Kljaić i Božice Jurinec te Društva za povijest sestrinstva Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS-a).
Piše:
Antun Ciglenečki

Prije početka simpozija predstavnici domaćina, organizatora i sudionika simpozija položili su vijenac kod nadgrobnog spomenika poginulog kolege Ivana Klaića-Mike na gradskom groblju u Lipiku.

Prvi Simpozij medicinskih sestara i tehničara iz domovinskog rata u organiciji OŽB Vukovar i Bolnice hrvatskih veterana te Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik otvorili su ravnatelj SB Lipik Darko Kelemen i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ljerka Pavković.

„S nama je ovdje Krunoslav Klaić, sin velikog čovjeka, netko će reći malog čovjeka, a velikog srca. Velikog domoljuba kojeg su krasili mnoge vrline, između ostalih, ljubav prema ljudima u potrebi i ljubav prema svom poslu kojeg je izuzetno volio.“, rekla je glavna sestra SB Lipik Ljerka Pavković i zahvalila se sinu Ivane Klaića-Mike, Krunoslavu Klaiću, što je svojom nazočnošću podržao ideju održavanja ovog simpozija. Također se prisjetila svih kolegica koje su s Ivanom Klaićem-Mikom nastavile raditi u bolnici u Lipiku nakon prvog napada na Pakrac i Lipik 19. kolovoza 1991. te početaka ratne agresije na ovom području. „Ideja ovog svega pokrenuta je prošle godine u studenom tijekom 5. Kongresa HUMS-a. Kada smo prikazale film svjedočanstvo medicinskih sestara u domovinskom ratu, kolegice Binazija Kolesar i Agneza Aleksijević su rekle: mi smo stradalnici u Vukovaru, ali sad vidimo da ima još stradalnika. Lipik je mali, a također je sravnjen sa zemljom. Tog dana odlučile smo kako ćemo pokrenuti nešto i trebalo nam je evo gotovo godinu dana za ovaj simpozij.“, dodala je Ljerka Pavković.

„S ovog mjesta odajemo poštovanje i zahvalnost vama i svima ostalima koji su s velikim srcem, puni uvjerenja u ispravnost svojih postupaka te ne misleći na ugrozu vlastitog života pokazali u domovinskom ratu što znači biti zdravstveni djelatnik, čovjek, humanist i domoljub. S tim idealima tijekom kolovoza 1991. godine ovdje u Lipiku malo naivno, a puni vjere stavljali smo znak crvenog križa na krovove naše bolnice kako bi vrlo brzo shvatili da samo pomažemo agresoru da nas bolje gađa čineći zločin za koji ne znamo da li je itko odgovarao.“, rekao je ravnatelj Darko Kelemen te dodao kako je za ideale humanizma i svoje profesije ne mali broj zdravstvenih djelatnika dao svoj život, a među njima i dva djelatnika SB Lipik, ravnatelj dr. Ivan Šreter i bolničar Ivan Klaić-Miko. „Mi u Lipiku nismo zaboravili Miku, ali pitanje je što bi se desilo protokom godina kad njegovi kolege i kolegice završe u mirovini, da li bi to sjećanje izbijedljelo i jednog dana Miko bude zaboravljen.“, dodao je Kelemen otkrivši razlog održavanja ovog simpozija kako se u budućim godinama ne bi zaboravilo njegovo ime i uloga brojnih drugih medicinskih sestara i tehničara iz drugih dijelova Hrvatske u domovinskom ratu.

Sudionike simpozija u ime ravnateljice OŽB Vukovar i Bolnice hrvatskih veterana dr. Vesne Bosanac pozdravila je Binazija Kolesar, glavna sestra ratne bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, koja je u Lipik došla u pratnji Agneze Aleksijević, pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo OŽB Vukovar. Binazija Kolesar poželjela je sudionicima simpozija uspješan rad kako bi se omogućilo daljnji uspješan rad drugima na utvrđivanju svih neobrađenih povijesnih činjenica o ulozi medicinskih sestara i tehničara u domovinskom ratu te da se utvrdi njihov točan broj koliko ih je sudjelovalo u domovinskom ratu.

„Naravno da su medicinske sestre i tehničari dali nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Hrvatske. U mnogim nemogućim situacijama i improviziranim uvjetima uspjeli ste spašavati živote naših branitelja i time ste umanjili negativne posljedice.“, rekao je Zvonimir Kalčik, v.d. ravnatelj Doma hrvatskih veterana, te se zahvalio prisutnim medicinskim sestrama i tehničarima koji su ugrožavali svoj život ne bi li spasili tuđi. Pritom je najavio skorašnje otvaranje Doma hrvatskih veterana u Lipiku koji će se u okviru svojih aktivnosti isto tako baviti olakšavanjem posljedica domovinskog rata među populacijom branitelja.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana među mnoge male-velike ljude koji su dali svoj doprinos u domovinskom ratu posebno je uvrstio Lipičanina Ivana Klaića-Miku te istaknuo važnost ovakvih skupova i događanja za čuvanje spomena na sve njih jer ono što se ne zapiše, sigurno se zaboravlja. „Posebno mi je drago što se skup održava ovdje u Lipiku, gradu heroju, koji je prvi oslobođeni grad u RH pored Pakraca, grada heroja u kojem 1. ožujka 1991. počeo domovinski rat.“, rekao je gradonačelnik Kasana.

„Cilj i smisao svega ovoga je to da se naglasi uloga medicinskog osoblja tijekom domovinskog rata. Dijelili ste sudbinu hrvatskih branitelja i bili ste s njima na prvoj liniji bojišnice.“, rekao je Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra domovinskog rata, te dodao kako je medicinsko osoblje tijekom jeseni 1991. godine kada su bili uz one koji su krenuli braniti domovinu uz domoljublje pokazali i čovjekoljublje odnosno spašavali su ljudske živote.

Simpozij se održava pod pokroviteljstvom Hrvatske udruge medicinskih sestara ispred koje se sudionicima obratila predsjednica HUMS-a Tanja Lupieri. „Ponosno sam što je prošle godine na kongresu medicinskih sestara i tehničara krenula inicijativa koja je krenula zato što je Društvo za povijest HUMS-a prepoznalo ulogu medicinskih sestara domovinskog rata koja se ne smije zaboraviti. Oni su potaknuli naše kolegice koje su sačuvale bogatstvo uspomena da nam iznesu na našem kongresu kako bi svi vidjeli tko smo i što smo te koja je uloga bila medicinske sestre u domovinskom ratu.“, rekla je Tanja Lupieri te najavila osnivanje kao 30. stručnog društva unutar udruge Društva medicinskih sestara i tehničara u domovinskom ratu.

Ispred pokrovitelja simpozija Hrvatske komore medicinskih sestara sudionicima se obratila predsjednica Slava Šebec. „Tišina postaje sve glasnija. Dugo su medicinske sestre šutjele, nije se puno govorilo. Oni koju su stvarni heroji nemaju što reći, koji šute i herojstvo drže u sebi. Na nama je koji smo bili tada živi i radili, koji nismo bili na prvoj crti bojišnice, da sačuvamo njihovu tišinu i da je oglasimo te pokažemo što se tada dešavalo.“, rekla je Slava Šebec te poručila kako se uz pomoć HKMS neće nikada zaboraviti uspomena na Miku i na sve druge medicinske sestre i tehničare koji su dali svoj život za domovinu i istaknula kako je HKMS pokrenula inicijativu kako bi se zapisala sva svjedočanstva iz tog vremena.

Pokrovitelj simpozij je također Ministarstvo branitelja RH ispred kojeg se obratio Mladen Lončar, načelnika sektora za savjetodavnu, zdravstvenu i psihološku pomoć pri Ministarstvu. „U ministarstvu zagovaramo posebno brigu za zdravstveno stanje hrvatskih branitelja. Kao što smo prepoznati u svijetu kroz ulogu zdravstvenog osoblja tijekom domovinskog rata pri spašavanju života ranjenika pri čemu smo imali dobre uspjehe također smo i sada prepoznati. Naša generacija ratnika stari, pobolijeva i ponovno je bitna uloga zdravstva i zdravstvene skrbi. U tom kontekstu podržavamo niz projekata od poboljšanja kvalitete života, zdravstvenih i sistematskih pregleda, dijagnostike pri čemu uloga zdravstvenih djelatnika dolazi do izražaja ništa manje nego u ratu.“, rekao je Lončar te poželio uspjeh u radu simpozija te da se takvih komemorativni i stručni skupovi održavaju još češće.

Na ovom simpoziju, zasad jedinstvenom u Hrvatskoj, sudjelovali su zdravstveni djelatnici te medicinske sestre iz Vukovara, Karlovca, Virovitice, Vinkovaca, Siska, Županje, Osijeka, Zagreba, Požege, Lipika i Pakraca uz aktivne i umirovljene djelatnike SB Lipik, a tijekom simpozija održano je osam stručnih predavanja tijekom koje su prenesena iskustva medicinskog osoblja u domovinskom ratu s područja od Karlovca i Zagreba na zapadu do Vukovara na istoku.

Simpozij je započeo prikazivanjem kratkog dokumentarnog filma „Svjedočanstvo medicinskih sestara Lipika o domovinskom ratu“ koji je nastao na inicijativu Mirjane Cahun i Ljerke Pavković. Film je predstavila Mirjana Cahun. „Nadam se kako ćete gledajući ovaj film bolje upoznati naš grad i hrabrost medicinskih sestara i tehničara koji ne samo što su radili svoj posao nego i bili na prvoj crti obrane domovine Hrvatske. Tijekom domovinskog rata na mnogim mjestima sudjelovali su medicinske sestre i tehničari, a njihova djela su odraz velike hrabrosti, ljubavi i nesebičnog davanja.“, rekla je Mirjana Cahun pri čemu se između ostalih zahvalila medicinskoj sestri Nadi Knežević-Kraml za sav doprinos tijekom 14-godišnjeg rada kao glavna sestra SB Lipik.

Nakon održanih predavanja u okviru simpozija sudionici su prisustvovali otkrivanju spomen-ploče u holu Hotela Dependence unutar Specijalne bolnice za rehabilitaciju Lipik za sjećanje na bolničara Ivana Klaića-Miku poginulog 4. listopada 1991. godine.

Glazbenim izvedbama otvorenje simpozija uveličao je Gradski pjevački zbor Lipik i prof. Tea Silađi koja ih je pratila na klaviru tijekom izvedbi.

Izvor: Kompas, Lipički tjednik | 07.10.2016.

(Visited 62 times, 1 visits today)