Online vijesti Kutina – Zaklada Sandra Stojić 03102012

Čini dobro osjećaj se dobro 4.10.2012. – Društvo

Hrvatski tjedan palijativne skrbi i svjetski Dan hospicija Zaklada Sandra Stojić u Kutini je obilježila javnom tribinom „Čini dobro, osjećaj se dobro.“. Govorilo se o palijativnoj skrbi i pomoći neizliječivim pacijentima, organizaciji takve skrbi i važnosti medicinske sestre i lokalne zajednice u brizi i potpori pacijentima i njihovim obiteljima.

Zaklada Sandra Stojić prva je Zaklada za palijativnu skrbu u Hrvatskoj. U dvije godine od osnivanja požrtvovnim radom osnivača i brojnih volontera Zaklada je prva u Hrvatskoj osnovla i Centar za palijativnu skrb u obitelji. Mobilni timovi Zaklade u koje su uključeni liječnici, medicinske sestre, volonteri obilaze obitelji teško oboljelih građana i pružaju im sve oblike medicinske i duhovne pomoći, pomažu u rješavanju pravnih, socijalnih i ostalih problema s kojima se suočavaju pacijenti i obitelji u teškim i iznenadnim situacijama u kojima uglavnom nisu pripremljeni.
Liječnik dr. Vladimir Mičetić, zamjenik gradonačelnika Kutine zahvalio je Zakladi i njenim volonterima na radu i čestitao na uspjehu jer palijativna skrb nije dio zdravstvenog sustava. „Kutina, odnosno Zaklada je pokazala kako se može pomoći i pružiti ljudska potpora teško bolesnim sugrađanima i njihovim obiteljima.“
Dr. Vlasta Vučevac, dopredsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu, izvjestila je kako je u tijeku donošenje Strategije za palijativnu skrb na državnoj razini.

„Vi imate sreću da je Zaklada u Kutini. To je baš ono što smo mi godinama razmišljali kako bi trebalo krenuti iz male sredine. Ovo što vi radite je od neprocjenjive vrijednosti. Mislim da ovo iskustvo koje vi imate mi ćemo tek sad iskoristit u ovim programima. Predložit ćemo ovakav oblik skrbi za primarnu zdravstvenu zaštitu za ruralne sredine. To je oblik da budeš neposredno uz pacijenta, neposredno uz obitelj i da daješ jednu stalnu potporu, humanu potporu.“
Teško oboljeli, neizlječivi pacijenti svoje zadnje dane želje provesti u obiteljima. Istaknula je to Biserka Stojić, predsjednica Zaklade Sandra Stojić. To je nepoznata situacija i za pacijente i članove njihove obitelji. Zato smo osnovali mobilne timove za pružanje pomoći i potporu oboljelima i pacijentima kako bi zadnji dani života bili dostojanstveni. Drago nam je da je to prepoznato i da je naš model palijativne skrbi uvršten u izradu Strategije na državnoj razini. Uz liječnike, medicinske sestre, duhovnike, pravnike u timovima od velike su važnosti educirani volonteri u pružanju ljudske potpore.

“Naši volonteri moraju biti spremni na specifičan način rada. Moraju biti pripremljeni, moraju izaći s nama u obitelji. Moramo ih upoznati s čime se sreću, jer su to teške situacije i to su situacija koje treba rješavati od samih početaka odnosa u obitelji, prihvaćanja bolesti, promjena osoba itd. Govorenje o smrti, odnosno zadnjim danima života čovjeka nije toliko strašno koliko mi taj tabu nosimo u sebi. Treba govoriti o životu, ne o smrti. Mi govorimo o životu.“
Razina svijesti o palijativnoj skrbi nije dovoljno razvijena u društvu i lokalnim zajednicama. U ruralnim sredinama, na selu ljudi više pokazuju empatije u odnosu na urbane sredine u gradovima. Rad Zaklade Sandre Stojić važan je i za senzibiliziranje javnosti i razvijanje empatije kod građana. Na kraju tribine je poručeno kako životu ne treba dati više dana, nego zadnjim danima više života.

 

http://www.kutina.hr/Naslovnica/Onlinevijesti/tabid/139/ArticleId/11073/oamid/519/Default.aspx

 

(Visited 14 times, 1 visits today)