Zaklada onkologija i Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Zaklada onkologija i Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu danas su predstavljeni novoosnovani Centar za palijativnu medicinu i Zaklada onkologija koji su potpisali ugovor o suradnji, a dodijeljene su i prve stipendije mladim hrvatskim onkolozima

t-portal; autor: Nenad Jarić Dauenhauer

Predsjednik Zaklade je prof. Mirko Šamija, jedan od vodećih onkologa, autor 16 knjiga i organizator više svjetskih kongresa, dok je Stjepan Mesić njezin počasni predsjednik.
Copyright: Nenad Jarić Dauenhauer
Kako je istaknuto na prigodnoj svečanosti u najvećoj dvorani Medicinskog fakulteta, Zaklada je osnovana sa svrhom promicanja i poticanja intelektualnog usavršavanja mladih liječnika i znanstvenika starosti do 45 godina, pomoćnog medicinskog osoblja i studenata u Republici Hrvatskoj na području onkologije te pružanja financijske pomoći u provođenju svih drugih projekata od interesa za ostvarivanje svrhe Zaklade.

Dekanica prof. dr. Nada Čikeš istaknula je da je Medicinski fakultet u Zagrebu jedan od 60-ak u svijetu na kojima se predaje medicinska etika, a nedavno je uveden i predmet u kojem će studenti učiti vještine komunikacije važne kako za odnose s pacijentima, tako i s njihovim obiteljima.

Mesić je prijedlog o osnivanju Zaklade predstavio još u travnju 2008, a njezin Statut prihvaćen je konačno 31. prosinca 2009. Pokretanje njezina rada velikom je donacijom pomogao Siemens.

U svom govoru bivši je hrvatski predsjednik istaknuo da stanovništvo u svijetu iz godine u godinu postaje sve starije. ‘U prošlosti je bilo mnogo neizlječivih bolesti koje su danas izlječive i više ne predstavljaju bauk. Karcinom je, nažalost, još uvijek bolest koja nerijetko završava smrtnim ishodom. Onaj tko ga dobije, misli da su ga liječnici prevarili, dok onaj tko ga nema, misli da mu ga još nisu otkrili. Medicina prvima treba pomoći da se izliječe, a drugima da ne strahuju’, rekao je Mesić.

‘Život se danas produžio tako da je 50-godišnjak još uvijek balavac. Ja sa 75 mislim da to još nije neka starost. No svatko i u starosti želi kvalitetno živjeti. Mislim da bi Zaklada trebala davati stipendije i starijima od 45. Naime, nepravda je da ljudi u najboljoj formi sa 65 godina već moraju u mirovinu. Imam strica koji ima 99 godina. Nedavno su mu produžili vozačku za dvije godine, a on se ljuti da je to banditizam što svake dvije godine mora na preglede. To je, doduše, političko pitanje, ali činjenica je da moramo više ulagati u proizvodnju. Mi danas proizvodimo penzionere i činovnike, ali ne i one koji su sposobni za stvaranje novih vrijednosti’, zaključio je Mesić.
Osnivanje Zaklade pozdravio je i aktualni hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji se trenutno nalazi na službenom putovanju u SAD-u.

Pojavnost i smrtnost od raka

pojavnost     smrtnost
U svijetu     11,4 mil.    7,9 mil.
U Europi     3,2 mil.      1,8 mil.
U RH           23.000      13.000
Do 2030.      16 mil.       12 mil.

Stipendije dobila četiri liječnika

Na osnovu provedenog Natječaja za dodjelu sredstava Zaklade onkologija, na svečanosti su dodijeljena novčana sredstva za četiri stipendije liječnicima specijalistima radioterapije i onkologije:

1. Jasmina Marić Brozić – Zagreb, KB Sestre milosrdnice
2. Vesna Bišof – Zagreb, KBC Zagreb
3. Dag Zahirević – Rijeka, KBC Rijeka
4. Tomislav Omrčen – Split, KBC Split.
Copyright: Nenad Jarić Dauenhauer

Kako je istaknuto pri izboru stipendista, Zakladna uprava vodila je računa o kvaliteti i izvrsnosti kandidata, mjestu zaposlenja i momentalnim potrebama hrvatske onkologije. Naime, u Hrvatskoj je još uvijek najveći problem radioterapijska onkologija, a liste čekanja za zračenje dulje su od dva mjeseca.

Prvi centar za palijativnu skrb u regiji

Dr. sc. Marijana Braš, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu, objasnila je da postoje tri grane medicine – preventivna, kurativna i palijativna. ‘Palijativna medicina odnosi se na potpunu skrb i ublažavanje bolova pacijenata oboljelih od neizlječive bolesti, na koje više ne djeluju ni preventivna ni kurativna terapija, no i na skrb o ljudima kojima ne prijeti skora smrt poput oboljelih od demencije kojih u Hrvatskoj ima oko 80 tisuća. Palijativnu skrb također trebaju i mladi i djeca, a ne samo starci’, rekla je dr. Braš.

‘U Klagenfurtu, gradu od 90 tisuća stanovnika, postoji klinika za palijativnu medicinu na tri kata. U Hrvatskoj na klinikama nema potrebnih psihologa, a ne zna se ni za brojne lijekove protiv bolova. Također nema ni jedne ustanove ni na kojoj razini koja u svojem nazivu ima riječ palijativna medicina. Zato smo odlučili pokrenuti ovu akciju koju smo nazvali ‘Ostani uz mene’. U njezinom radu sudjeluje desetak vrhunskih svjetskih stručnjaka, pokroviteljica joj je i premijerka Jadranka Kosor, a uključene su i brojne nevladine udruge. To je prva takva ustanova u ovoj regiji istočno od Austrije’, rekla je dr. Braš.

Dirljiva pisma oboljelih ganula sve prisutne

Copyright: Nenad Jarić DauenhauerSvečani program nastavljen je čitanjem pisama dvoje pacijenata – jednog muškarca iz Osijeka koji je obolio od raka debelog crijeva i uz velike napore i podršku obitelji i prijatelja (ali ne i institucija) postupno se oporavlja te jedne žene koja polako gubi bitku s rakom dojke, a suprug ju je nedavno napustio. Akcija ‘Ostani uz mene’ dobila je naziv upravo po završnoj poruci njezinog pisma. Dirljive tekstove pročitali su glumci Jerko Marčić, Nataša Dangubić i Darija Lorenci.

Naočigled ganuta ispovijedima, jedva suzdržavajući suze na pozornicu je potom izašla Iva Visković. Drhtećim glasom i stegnuta grla uz vidljiv napor mlada je glumica otpjevala pjesmu ‘Stand by Me’.
Program je završen potpisivanjem pisma namjere o partnerstvu i domjenkom.
Dubrovnik će sljedeće godine biti domaćin svjetskog kongresa o onkologiji.
(Visited 66 times, 1 visits today)