Tribina o palijativnoj medicini

– 16. rujan 2011   

Tribina „Palijativna medicina – civilizacijski iskorak“ u KarlovcuU Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ sinoć je održana tribina pod nazivom „Palijativna medicina – civilizacijski iskorak“. Moderator tribine bio je psihijatar dr. Veljko Đorđević, a govorili su i hrvatski stručnjaci koji se bave ovom problematikom.
Zanimljivo predavanje donijelo je prisutnima novosti iz Hrvatskog društva za palijativnu medicinu i iskustva iz drugih gradova. Tako je u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj pokrenuto niz inicijativa, a protekle godine pokrenuta je inicijativa „ostani uz mene“ kojom je građanima približen problem palijativne medicine, odnosno skrbi o neizlječivim bolesnicima: – Mnogi misle da je netko neizlječiv u terminalnim fazama bolestima, međutim neizlječive bolesti mogu biti od najranije dobi pa do najstarije dobi i pogađaju zapravo sve dobne skupine. Obično volimo reći život je masovna pojava, nažalost i smrt je masovna pojava. Kad se netko rađa svi se veselimo, svi smo zajedno, a kad čovjek umire onda je najčešće sam, rekao je dr. Đorđević. Upravo da bi spriječili to da čovjek umire sam i da bi mogli posljednje dane, i neizlječivu bolest čovjeka tretirati u okrilju obitelji pokrenut je projekt palijativne medicine koji bi mogao uskoro zaživjeti kao nacionalni: -Tako da nam se neće događati da netko tko ima karcinom, metastaze dođe u bolnicu i bude poslan doma, nego će mu se omogućiti da te posljednje dane boravi u bolnici bez boli i dostojanstveno i ono što je najvažnije da njegova obitelj može boraviti uz njega. Upravo zbog toga volimo reći da je palijativna medicina koja je pokrenuta u Hrvatskoj prije mnogo godina upravo ovdje u Karlovcu zaživjela kada je osnovana i Ambulanta za liječenje boli. Možemo biti ponosni da je unatoč tako dugom čekanju Hrvatski sabor prije nekoliko mjeseci usvojio i jedan novi zakon o zdravstvu u kome se spominje konačno i ta promjena u palijativnoj medicini, i sad se očekuje da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje konačno normira cijene usluga, ali i timove koji će raditi u palijativnoj medicini, kaže dr. Đorđević.

Inače, jučerašnji predavač dr. Veljko Đorđevići danas u Novinarskom domu u Zagrebu predstavlja knjigu „Lepoglavski blues“. O knjizi će uz autora govoriti akademkinja prof. dr. sc. Vida Demarin, dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Davor Miličić, prof. dr. sc. Danijel Buljan, psihijatar, Anđa Raič, prof., glumac Božidar Alić i glumica Natalija Đorđević.
Copyright – Hrvatski Radio Karlovac

(Visited 41 times, 1 visits today)