Treća dob 23.05.2011.

U ovotjednoj emisiji Treća dob urednica Anita Hrstić ugostila je dr. Vlastu Vučevac, spec. obiteljske medicine, dopredsjednicu Hrvatskog društva za palijativnu medicinu i dopredsjednicu Hrvatskog centra za palijativnu skrb i dr. Vibora Delića iz Uprave za medicinske poslove Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
Tema emisije je bila palijativna skrb u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U prilozima je prikazana novootvorena Ambulanta za palijativnu skrb Doma zdravlja Osijek na čelu s dr. Brankom Kandić-Splavski ujedno i tajnicom našeg Društva.
U pulskom studiju bile su dr. Julijana Franinović-Marković, spec. neurologije i mr.ph. Irena Grahovac iz mobilnog tima za palijativnu skrb koje su sjajno opisale situaciju i svoj rad u Puli.
U posebnom prilogu prikazan je Centar za palijativnu njegu u Tuzli kao sjajan primjer kako bi liječenje trebalo izgledati. “Nemamo pravo nikome produžiti muke niti ubrzati smrt nego osigurati dostojanstveno i kvalitetno umiranje” – misao je vodilja ovog Centra.
Sustav zdravstva je prespori sustav i mi na lokalnoj razini imamo jednu mogućnost bržeg uvida, bržeg reagiranja i senzibiliziranja javnosti.” izjavila je dr. Franinović-Marković.
Prema riječima dr. Delića u iduća dva mjeseca pripremit će se izmjene i dopune zakona u kojima će palijativna medicina i palijativna skrb biti dostatno zastupljene.

Treća dob – I. dio

Treća dob – II. dio

Treća dob – III. dio

(Visited 44 times, 1 visits today)