II. regionalni kongres o suportivnoj terapiji onkoloških bolesnika u Budvi

Nakon uspješnog prvog sastanka 2012. u Sarajevu, Zaklada onkologija u sura­dnji s Kliničkim centrom Crne Gore organizirala je od 2. do 4. listopada 2014. u Budvi II. regionalni kongres o SUPORTIVNOJ TERAPIJI ONKOLOŠKIH BOLESNIKA.

Važno je što prije prepoznati prve znakove nuspojava i komplikacija prouzročenih širenjem bolesti i terapijskim postup­cima te slijedom toga pravodobno primijeniti adekvatnu suportivnu terapiju. Na taj način bolesnicima se poboljšava kvaliteta života, a prema najnovijim spoznajama često i produžuje razdoblje preživljavanja.

Uz razmjenu iskustava i uspostavu suradnje ustanova i stručnjaka iz zemalja u regiji, temeljni cilj ovoga stručno­ znanstvenog skupa bio je podizanje razine znanja u području suportivne i palijativne terapije svih koji sudjeluju u liječenju onkoloških bolesnika.

Među aktivnim sudionicima ovoga kongresa bili su onkolozi iz većine država u regiji te liječnici obiteljske medicine i medicinske sestre bez kojih kvalitetnu suportivnu terapiju onkoloških bolesnika nije moguće provoditi.

Važnost ovoga kongresa prepoznale su i farma­ceutske tvrtke iz cijele regije i svojim su sudjelovanjem u sate­litskim simpozijima, izložbi i promidžbenim porukama pripomogle uspješnom ostvarenju programa kongresa.

Svi sudionici II. regionalnog kongresa o SUPORTIVNOJ TERAPIJI ONKOLOŠKIH BOLESNIKA imali su prigodu obnoviti svoje znanje i saznati novosti iz ovog iznimno važnog područja onkologije, razmijeniti iskustva sa svojim starim i novim prijateljima i kolegama.

Na kongresu su sudjelovali i naši stručnjaci iz palijativne medicine sa svojim predavanjima:

Vlasta Vučevac, dr. med., spec. obiteljske medicine i gerontolog, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora s predavanjem „Organizacija palijativne službe u Hrvatskoj“Dr. sc. Julijana Franinović Marković, dr. med., neurolog, dopredsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i predsjednica Predsjednica Ogranka Pula HDPM-HLZ s predavanjem „Istarski model palijativne skrbi“ i
Prim. dr.sc. Ranko Stevanović, dr.med. specijalist obiteljske medicine, voditelj Odjela za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatskog zavod za javno zdravstvo s predavanjem “Važnost javnozdravstvenih aktivnosti u palijativnoj skrbi – prijedlozi i rješenja”

{gallery}Budva102014{/gallery}

(Visited 29 times, 1 visits today)