Stanje palijativne medicine u Hrvatskoj daleko od idealnog

Stanje palijativne medicine u Hrvatskoj daleko od idealnog

Stanje palijativne medicine u Hrvatskoj daleko od idealnog

U sklopu 50. neuropsihijatrijskog kongresa u Puli održan okrugli stol pod nazivom „Palijativna medicina danas i sutra“

 

Zagreb, 18. lipnja 2010. – U sklopu 50. neuropsihijatrijskog kongresa, koji se od 16. do 19. lipnja održava u Puli, jučer je održan okrugli stol „Palijativna medicina danas i sutra“, na kojem su zdravstveni stručnjaci iz cijele Hrvatske, predstavnici Istarske županije i Grada Pule još jednom podsjetili kako je palijativna medicina, iako jedno od osnovnih ljudskih prava na zdravstvenu zaštitu, u Republici Hrvatskoj i dalje gotovo u potpunosti zanemarena. Okrugli stol održan je u sklopu humanitarne akcije „OSTANI UZ MENE“, dosad najopsežnije akcija kojoj je cilj senzibilizirati javnost o problemima s kojima se suočavaju bolesnici oboljeli od neizlječivih bolesti te njihove obitelji i prijatelji.

Palijativna medicina je potpuna skrb o bolesniku oboljelom od neizlječive bolesti, čija bolest ne odgovara na preventivnu i kurativnu terapiju. Ipak, palijativna medicina još uvijek nije prepoznata u hrvatskom sustavu zdravstvene zaštite. Prema nekim procjenama, godišnje u Hrvatskoj palijativnu skrb treba oko 30 tisuća ljudi, no dobije je tek njih 200-tinjak. Problem je još izraženiji uzimajući u obzir da Republika Hrvatska još uvijek nema ni jednu ustanovu palijativne medicine uključenu u zdravstveni sustav, niti razvijen sustav edukacije za stručnjake i bolesnike.

 

„Sustav palijativne skrbi u Hrvatskoj je, nažalost, tek u povojima. Ipak, pokretanjem humanitarne akcije „OSTANI UZ MENE“ nadamo se promijeniti ovakvo stanje i informirati kako stručnu, tako i širu javnost o manjkavostima sustava i načinima kako ga učiniti boljim. Potreba za palijativnom skrbi nešto je s čime se većina naših sugrađana već imala priliku susresti. Iako bolest i smrt nikad nisu ni dobrodošle niti ugodne, one su ipak sastavni dio života i nipošto ih ne smijemo ignorirati. Dapače, upravo onima najranjivijima među nama moramo posvetiti najviše pažnje i osigurati najbolju njegu“ – poručila je predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora dr. sc. Marijana Braš.

 

„Problem nepostojanja organiziranog sustava palijativne skrbi u Hrvatskoj ne smije pasti na leđa onih kojima je pomoć najpotrebnija, bolesnih i umirućih pacijenata te njihovih obitelji. Ovim se putem nadamo potaknuti stručnu javnost na još brže i učinkovitije rješavanje poteškoća s kojima se susreću naši pacijenti – izjavila je po završetku okruglog stola akademik Vida Demarin s Klinike za neurologiju KB-a Sestara Milosrdnica iz Zagreba.

Na okruglom stolu, pored predstavnika struke, sudjelovali su i predstavnici Istarske županije i Grada Pule koji su istaknuli kako pitanje organizacije i pokretanja sustava adekvatne palijativne skrbi leži prvenstveno na institucijama središnje vlasti, pa tek onda lokalne. Tom prigodom, prof. Sonja Grozić Živolić, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Istarske županije izjavila je: „Usprkos nerealiziranom sustavu palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj, u Istarskoj županji već preko pet godina aktivno radimo na edukaciji zdravstvenih djelatnika i volontera za skrb i podršku bolesnicima koji boluju od najtežih bolesti kao i njihovim obiteljima, a na području Pule i Poreča obavljamo i kućne posjete. No još uvijek značajan problem predstavljaju nedostatna financijska sredstva te nemogućnost ugovaranja palijativne skrbi u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja. Usprkos tome, mogu reći kako je Istarska županija jedna od rijetkih koja je prepoznala važnost uspostave ovakve skrbi prema pacijentima te je kroz suradnju s partnerskim udrugama i institucijama pokrenula brojne lokalne inicijative“.

Za vrijeme trajanja 50. neuropsihijatrijskog kongresa, svi okupljeni moći će se i aktivnije uključiti u akciju posjetom prigodnog štanda tvrtke SANDOZ, suorganizatora humanitarne akcije „OSTANI UZ MENE“. Sav prihod od prodaje promotivnih materijala bit će uplaćen na poseban žiro-račun akcije (Zagrebačka banka, 2360000-1102139196) na koji svi zainteresirani građani mogu donirati potrebna sredstva.

O humanitarnoj akciji OSTANI UZ MENE

Humanitarna akcija „OSTANI UZ MENE“ pokrenuta je s ciljem senzibiliziranja javnosti za palijativnu medicinu te opremanje prve Ustanove za palijativnu skrb u Republici Hrvatskoj. Pod visokim pokroviteljstvom premijerke gospođe Jadranke Kosor i Vlade Republike Hrvatske, ova humanitarna akcija već je zabilježila značajan odaziv struke i medija, ali i veliki interes šire javnosti. Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora kao utemeljitelj akcije, Hrvatski centar za palijativnu skrb kao organizator te tvrtka SANDOZ kao suorganizator akcije nadaju se i aktivnijem uključivanju Hrvatske u međunarodne organizacije i akcije, poput akcije obilježavanja Svjetskog dana hospicija i palijativne medicine (9. listopada).

Kontakt osobe:

Dr. sc. Julijana Franinović Marković 
Voditeljica volontera palijativne skrbi Lige protiv raka Pula
Hrvatskog liječničkog zbora 
M:
+385 91 154 34 02
E-mail:
[email protected]

Igor Crnčić
Spona komunikacije d.o.o.
T: +385 1 2310 309
M: +385 91 4663 674
E: [email protected]

(Visited 12 times, 1 visits today)