Rijeka: Hospicij »Marija Kozulić« započeo s radom

slika

U ponedjeljak 28. siječnja službeno je započeo s radom Hospicij “Marija Kozulić” u Rijeci, ustanova za palijativnu skrb koju je osnovao Caritas nadbiskupije Rijeka, u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom.

Na svečanosti otvorenja riječki nadbiskup Ivan Devčić je, zahvalivši svima koji su radili na pripremi uvjeta za početak rada hospicija, posebno ravnateljici s. Danijeli Orbanić te Kliničkom bolničkom centru u Rijeci, podsjetio da je za otvaranje ovakve ustanove nužna suradnja crkvenih i civilnih vlasti.

“Ovaj je hospicij plod suradnje mnogih ustanova i osoba različitih svjetonazora i profesija, ali svih ujedinjenih u želji da na najbolji mogući način pomognu bolesnicima u terminalnoj fazi bolesti i njihovoj rodbini te tako doprinesu humaniziranju smrti u našem društvu. Moram reći i zašto smo se, kao Nadbiskupija, odlučili za hospicij, darujući mu prostor i znatna financijska sredstva. Na to nam odgovor daje evanđeoska prispodoba o milosrdnom Samarijancu koju je Isus ispričao kako bi svoje slušatelje poučio što znači ljubiti svoga bližnjega kao samoga sebe, odnosno kako bi pokazao na koji se način postaje bližnjim drugome čovjeku”, kazao je riječki nadbiskup.

Mons. Devčić je istaknuo da “biti bližnji čovjeku u zadnjim časovima njegova života” treba biti i misao vodilja novoga hospicija. No i sam hospicij treba svoje ‘bližnje’, tj. one koji će ga rado pomagati materijalno i u svakom drugom pogledu, kazao je nadbiskup.

“Pozivam, stoga, sve građane da ovaj hospicij prihvate kao svoj, kako bi on mogao biti što bolje na usluzi onima kojima je namijenjen”, rekao je nadbiskup Devčić prije blagoslova kojim je i službeno započeo rad hospicija.

Na svečanosti su govorili i ministar zdravlja Rajko Ostojić,koji je potvrdio da će djelatnost riječkog hospicija biti financijski potpomognuta od strane ministarstva, obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Prostor za djelatnost Ustanove za palijativnu zdravstvenu skrb – hospicija “Marija Kozulić” ima 1.200 četvornih metara površine te u se njemu nalaze prostori za stacionar za palijativnu skrb kapaciteta 14 kreveta sa svim pratećim sadržajima, prostori za pokretne timove palijativne skrbi, gostinski prostor za obitelji štićenika, a također i dio za edukativnu djelatnost i volontere.

Nakon dobivanja svih potrebnih dozvola za početak rada, tijekom studenog i prosinca prošle godine kompletiran je medicinski kadar i pomoćno osoblje. U hospiciju će se zaposliti 16 osoba na puno radno vrijeme i 4 osobe na pola radnog vremena ili po potrebi. Veliki doprinos očekuje se i od volontera. Prve korisnike novi će hospicij primiti već početkom veljače. (ika / gk)

Potreba osnivanja hospicija za palijativnu skrb u Rijeci utvrđena je prije nekoliko godina, stoga su Riječka nadbiskupija, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka 1. srpnja 2011. godine sklopili Sporazum o suradnji koji definira međusobna prava i obveze glede osiguranja uvjeta za obavljanje djelatnosti palijativne skrbi.

Prema postignutom dogovoru, Riječka nadbiskupija dala je na raspolaganje te rekonstruirala i uredila prostor na adresi Tizianova 15, uloživši oko 8,5 milijuna kuna. Županija i Grad Rijeka pomogli su kod nabavka opreme s po milijun kuna. Preuređeni prostor dobio je uporabnu dozvolu u veljači 2012., a do polovice 2012. trajalo je njegovo opremanje.

Vijest preuzeta s portala Glasa Koncila (http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=2&conID=30338&act=view)

(Visited 28 times, 1 visits today)