Rak dojke i suvremeni načini rekonstrukcije

Rak dojke i suvremeni načini rekonstrukcije

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavljena knjiga RAK DOJKE I SUVREMENI NAČINI REKONSTRUKCIJE – Kad se život okrene naglavačke

Udruga SVE za NJU i izdavač Medicinska naklada jučer su predstavili knjigu dr. sc. Uroša Ahčana RAK DOJKE I SUVREMENI NAČINI REKONSTRUKCIJE – Kad se život okrene naglavačke. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici se okupila hrvatska i regionalna liječnička elita, mnogobrojne žene oboljele od raka dojke te prijatelji autora i Udruge SVE za NJU. Predstavljanje knjige vodila je Sonja Šarunić,  a cijelu promociju je uljepšao Pjevački zbor medicinskih sestara i tehničara KBC Zagreb. Knjiga je u prodaji u knjižarama Medicinske naklade te u svim boljim knjižarama u Hrvatskoj.

Na predstavljanju su govorili: prof. dr. sc. Uroš Ahčan,prof. dr. sc. Marko Margaritoni, prof. dr. sc Zdenko Stanec, prof. dr. sc. Rado Žic, Almenka Balenović, dr. med. predsjednica Udruge SVE za NJU, Ljiljana Vukota, mag psih., voditeljica Centra za psihološku pomoć i dopredsjednica Udruge SVE za NJU, te Anđa Raič, prof., direktorica Medicinske naklade. Knjiga obuhvaća niz fotografija pacijentica koje su se podvrgle rekonstrukciji dojke te njihove životne priče o liječenju raka i o tome što im je za oporavak i rehabilitaciju značila rekonstrukcija dojke. Jedno poglavlje posvećeno je Udruzi SVE za NJU. Motiv za ovaj projekt proizlazi iz potrebe da žene oboljele od raka dobiju točne i utemeljene informacije vezane uz suvremene oblike liječenja i rekonstrukcije. Osobito važan cilj je ohrabriti žene da “otvore” pitanje rekonstrukcije dojke te da ih se ohrabri da potraže psihološku pomoć kod dijagnoze, tijekom liječenja i oporavka.

“Mi, liječnici, želimo svoje vrijeme iskoristiti na najbolji način, zalaganjem u radu u ambulantama i operacijskim salama te na usko specijaliziranim stručnim sastancima. Nažalost, o svojim uspjesima i novim mogućnostima nedovoljno obavještavamo široku javnost i druge liječnike. Zato su mnoge žene oboljele od raka dojke lišene svoje prvotne ljepote i tjelesno obilježene – one su Amazonke modernog vremena. Ova će knjiga pomoći oboljelim ženama u donošenju važnih odluka, savladavanju straha u nepoznatoj sredini, među nepoznatim ljudima, u bolnici i operacijskoj sali. Knjiga je namijenjena pacijenticama, ali i liječnicima i medicinskom osoblju koji kao tim koriste svoje znanje te predano rade pomažući oboljelima od raka dojke. I na kraju, knjiga je namijenjena svima koji još ne žive u virtualnom svijetu, a žele saznati više o problemima modernog društva i mogućim rješenjima.” Iz Predgovora knjizi autora prof.dr.sc. Uroša Ahčana

“Prof. dr. sc. Uroš Ahčan, dr. med., predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijusku i estetsku kirurgiju KC Ljubljana  plastični, rekonstrukcijski i estatski je kirurg nove generacije. Nasljednik je vodećih liječnika ljubljanske škole plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije. Edukaciju u Ljubljani nadopunio je u vodećim centrima Europe i svijeta, čime je postigao zavidno znanje iz područja plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije.  Ima  odlične organizacijske sposobnosti, sposobnost prijenosa znanja na mlađe generacije, a osobito je brižan u odnosu na svoje bolesnice i bolesnike. Jedan je od vodećih plastičnih kirurga u regiji, pogotovu iz područja rekonstrukcije dojki mikrokiruškim tehnikama koje je doveo gotovo do savršenstva. Uzor je svima u Europi. Uz sve to Uroš Ahčan ostao je jednostavan i pristupačan čovjek, posvećen obitelji, prijatelj na kojega se uvijek može računati.”

Prof. dr. Rado Žic – Iz Predgovora hrvatskom izdanju: o autoru

(Visited 27 times, 1 visits today)