U Domu zdravlja prvi županijski centar za palijativnu skrb u RH

PALIJATIVA SKRB O NAJTEŽIM BOLESNICIMA

U Domu zdravlja prvi županijski centar za palijativnu skrb u RH

 

Foto: D.KIBEL

Objavljeno 12. travnja, 2013.

Osječki Dom zdravlja prva je zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je jučer otvorila Županijski centar za koordinaciju palijativne skrbi i to u cilju stvaranja jedinstvenog registra svih palijativnih bolesnika, ali i zdravstvenih ustanova i udruga koje se bave pomaganjem toj vrsti bolesnika.

Sukladno Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva RH 2012.-2020., predviđeno je osnivanje koordinacijskih centara pri svakoj županiji, a iako ta strategija još nije postala obvezna i zakonom, Osječko-baranjska županija odlučila je to učiniti prva.

– Ovaj model koji mi budemo pokazali u ovom centru, bit će model svim centrima u Hrvatskoj i naša iskustva će biti ona po kojima će se voditi svi budući centri. Stoga smo ponovno korak ispred, a krajnji cilj je upravo u Osijeku stvoriti centar izvrsnosti o pitanju palijativne skrbi – poručila je jučer dr. Branka Kandić-Splavski, liječnica koja je proteklih godina jedan od najvećih boraca za tu vrstu bolesnika u Hrvatskoj. Naime, upravo je Osijek prije dvije godine u sklopu Doma zdravlja dobio i prvu Ambulantu palijativne skrbi, koja je sve vrijeme bila financirana isključivo iz županijskih sredstava, a ovih dana konačno bi trebala ući u okvir financiranja HZZO-a. To znači da će pacijenti moći dobiti uslugu u okviru redovite zdravstvene skrbi uz zdravstvenu iskaznicu, a samim time u ambulanti će biti zaposlen i novi medicinski kadar.

– Paliare znači ublažiti, a palijativna skrb je skrb za one bolesnike za koje više nema izlječenja, a to nisu samo onkološki bolesnici nego i neurološki i ostali kronični bolesnici, čija patnja može trajati još godinama. Civilizirano društvo takvim bolesnicima mora pomoći – poručila je dr. Kandić-Splavski.

Nefreteta Z. EBERHARD

 Na jednom mjestu bit će evidentirani svi palijativni bolesnici te ustanove i udruge koje se njima bave

(Visited 8 times, 1 visits today)