Prvi simpozij o zdravstvenim ustanovama grada Zagreba

U Zagrebu, gdje je smješteno 43 posto svih zdravstvenih institucija Hrvatske, velik je broj onih kojima je vlasnik Grad Zagreb poput domova zdravlja, Zavoda za hitnu medicinu, gradskih ljekarni, primarne stomatološke zaštite te jedinstvenih specijalnih bolnica i poliklinika poput Poliklinike Suvag i Poliklinike za zaštitu djece, Specijalne bolnica Goljak i Psihijatrijske bolnice za djecu u Kukljevićevoj.

Riječ je o ekskluzivnim institucijama kakvih nema drugdje u Hrvatskoj, rekla je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum na Prvom znanstveno-stručnom simpoziju o zdravstvenim ustanovama Grada Zagreba.

Šitum je navela kako je cilj simpozija dodatno ojačati sjajnu znanstveno-stručnu suradnju između 21 zagrebačke zdravstvene institucije te kompatibilnost i povezanost s drugim subjektima zdravstvena zaštite u vlasništvu RH.

“Željeli smo istaknuti i sve nadstandardne mogućnosti koje građani imaju kroz različite projekte i programe promicanja zdravlja, kao i programe prevencije koja je dugoročno najjeftiniji način održavanja zdravlja”, kazala je Šitum.

Ustvrdila je kako se većina rezultata temelji na entuzijazmu zdravstvenih djelatnika i njihova odnosa prema zvanju, a manje na onome s čime, u financijskom smislu, mogu raspolagati.

“Vrijednost naših ustanova su naši ljudi, bilo da se radi o medicinskom ili nemedicinskom kadru, koji se stalno obrazuju i ulažu u sebe da bi bili na vrhuncu znanstvenih spoznaja. Imamo i mnoge prostore koji bi trebali biti uređeni, preuređeni ili dograđeni, a nedostaju nam i uređaji osobito njihova inovativnost, sve ono što inače tišti sustav zdravstva”, kazala je Šitum.

Dodala je da cijela Gradska uprava razumije te potrebe i nastoji da se toj djelatnosti minimalno uskrate financijska sredstva kako bi mogli građanima pružati zdravstvenu zaštitu na koju su navikli. Tako se, kaže, zna dogoditi da Grad Zagreb “uskoči” kad otkaže neki uređaj kako bi se premostilo vrijeme dok se nešto ne riješi.

Skup je došao podržati i ministar zdravlja Siniša Varga rekavši da na karti zdravstva Hrvatske Zagreb sačinjava najvažniji dio, jer su tu koncentrirane najznačajnije zdravstvene ustanove među kojima značajan dio zauzimaju ustanove u vlasništvu Grada Zagreba. “Sve one pružaju pružaju velik broj kvalitetnih zdravstvenih usluga, a to je ‘upareno’ s Nacionalnom strategijom prema kojoj lokalne uprave i samouprave preuzimaju veću odgovornost za organizaciju zdravstvene skrbi za svoje područje”, rekao je ministar.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek izrazila je uvjerenje da će simpozij iznjedriti i smjernice u kojem bi pravcu trebalo dodatno razvijati zdravstvene usluge i sve što zdravstvene ustanove pružaju Zagrepčanima.
“Zagreb se opredijelio biti ‘zdravi grad’ i doista imamo izuzetne eksperte na razini Gradskog ureda za zdravstvo koji tu mogu puno učiniti”, poručila je.

Na simpoziju je predstavljena i monografija “Zdravstvene ustanove Grada Zagreba u praksi i znanosti” u kojoj je po prvi puta na jednom mjestu objedinjen prikaz rada svih zagrebačkih zdravstvenih ustanova, na koji način su organizirane, kakve pacijente liječe i s kakvom metodologijom.

“Monografija je i valorizacija stanja i svjedočanstvo vremena iz čega izviru nove saznanje. Sve te sadržaje smo posudili i moramo ih jednako dobre i vratiti, pa i stvoriti nešto ljepše i bolje”, složili su se recenzenti – bivši ministar zdravlja Neven Ljubičić i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić.

Skup su organizirali Gradski ured za zdravstvo i Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba.

(Visited 9 times, 1 visits today)