Promocija monografije Zorice Grbavac

U srijedu 26.ožujka, 2015. u povodu 22 godine postojanja Zdravstvene ustanove za njegu i rehabilitaciju „Zorica“ u hotelu “Internacional” promovirana je monografija Zorice Grbavac, dipl.med.techn.  Zorica Grbavac je dugogodišnja suradnica u provedbi praktične nastave na Studiju sestrinstva Zdravstenog veleučilišta u Zagrebu. Gospođa Zorica Grbavac je diplomirala na Specijalističkom diplomskom stručnom studiju „Menadžment u sestrinstvu“ i u monografiji je na najbolji mogući način prezentirala suradnju sa Zdravstvenim veleučilištem.
Svakako nam je vrlo bitna suradnja Zdravstvene ustanove “Zorica” s Društvom.
Jedna od recenzentica i prezenterica ove vrijedne monografije bila je i predsjednica Društva Vlasta Vučevac, dr. med. Evo njenog uvodnog teksta:

Veliko srce i neiscrpna energija

S velikom sam radošću prihvatila napisati nekoliko riječi o Zdravstvenoj ustanovi Zorica i gospođi Zorici Grbavac Bilić budući da već godinama uspješno surađujemo. Kada sam, međutim, pročitala monografiju, pitala sam se hoću li se uspješno osvrnuti na sve te godine ispunjene bogatstvom rada i uspjeha. Razmišljala sam o njezinim korijenima, odakle joj takve životne navike i nepresušna energija. Pretpostavljam od roditelja, ali i geografskoga podrijetla, posljedice borbe za život od rane mladosti te duboko ukorijenjenih životnih stajališta: raditi, biti pošten, ljubiti i vjerovati. Snaga njezine vjere i duhovnosti ne poznaje granice, a to je vidljivo u njezinu radnom i životnomu putu. Ona je osoba s bezgraničnim razumijevanjem za svakoga.

Još od početka rada u sestrinstvu pokazuje smisao i ljubav  za zdravstvenu njegu te iskreno voli posao patronažne sestre, u kojemu nadasve dolazi do izražaja njezin humanitaran i karitativan duh. Veliku važnost pridaje vlastitoj edukaciji, ambiciozna je i uvijek željna dodatnog obrazovanja sebe i svojih suradnika. Koliko joj znači obrazovanje, najbolje dokazuje činjenica da je prva diplomantica u povijesti Zdravstvenoga veleučilišta.

Zorica Grbavac Bilić je godinama ukazivala na osobitost i važnost posla medicinske sestre te opravdano nosi titulu pionirke na mnogim područjima sestrinske struke. Ona je prva shvatila da zdravstvena njega kroničnih, neizlječivih i umirućih bolesnika mora imati svoj kontinuitet. Postavila je temelje zdravstvene njege u kući i inzistirala na kompetentnim djelatnicima. Svojim je radom podizala kvalitetu zdravstvene njege, ukazivala na individualni pristup svakom bolesniku, ovisno o njegovoj dijagnozi, uvijek vodeći računa o zadovoljstvu pacijenta. Vrlo je brzo uočila vulnerabilne skupine ljudi koji su zahtijevali specifičnu zdravstvenu njegu.

Razvila je holistički pristup bolesniku, i provodi ga već dugi niz godina, a upravo je to osnovno načelo palijativne skrbi, pa slobodno možemo reci da je  i preteča palijative u Hrvatskoj. Neumorno je ukazivala na činjenicu da je proces kućne zdravstvene njege, odnosno palijativne skrbi, iznimno odgovoran i težak posao, koji se obavlja s najtežim bolesnicima, u krugu njihove obitelji te kroz svoje iskustvo pokazala da se takvoga posla može prihvatiti samo dobro educiran multidisciplinarni tim. Zorica Grbavac Bilić je uvijek znala kako je to jedini ispravan put koji bolesniku osigurava dostojanstven život u krugu obitelji, s njegovim navikama, u miru svoga doma te uz potporu obitelji.

To su bili temelji na kojima je gradila suradnju sa sestrama koje je nesebično educirala i bogatila znanjem. Sestre je uvijek poticala na empatiju, uvjeravajući ih da bolesnima moraju darovati sebe i svoje vrijeme, pružiti im sigurnost i uvijek biti uz njih. Zdravstvenom njegom s holističkim i palijativnim pristupom postigla je apsolutni put do izvrsnosti zdravstvene njege. Hrvatska treba ustanovu kao što je ova, jer je ona svijetli primjer ostalima. U vremenu kada se u našoj zemlji razvija palijativna skrb treba se povoditi za ovakvim, boljim i humanijim pristupom bolesniku.

Zdravstvena ustanova Zorica je povjerenje gradila godinama, pa ne čudi da su danas svi zadovoljni uslugom – od pacijenata do njihovih obitelji, a svemu tome u prilog idu brojna priznanja i nagrade.

I što reći za kraj? Zorica je žena velika srca i neiscrpne energije.

Vlasta Vučevac, dr. med., predsjednica Hrvatskoga društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora

{gallery}zorica{/gallery}

(Visited 41 times, 1 visits today)