Promocija knjige Živjeti i voljeti nakon raka

Poštovana/i,

Izrazita nam je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na promociju knjige Živjeti i voljeti nakon raka (urednici Veljko Đorđević, Marijana Braš, Danijela Štajner, Katarina Fuček), koja će se održati 17.4. (četvrtak) u 12 sati u dvorani M. Čačković Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu  (pozivnica u prilogu).
Knjiga je nastala zajedničkim radom pacijentica oboljelih od raka, članova njihovih obitelji i terapeuta, koji su pokušali predstaviti  i odgovoriti na najčešća pitanja, dileme, strahove i  krizne situacije kroz koje oboljela osoba i članovi obitelji prolaze kroz sve faze bolesti.
U knjizi su, između ostaloga, prikazane najčešće emocionalne reakcije na priopćavanje loših vijesti, najčešći psihološki /psihijatrijski poremećaji koji se mogu javiti tijekom raznih faza bolesti, moguće reakcije članova obitelji i prijatelja na bolest te reakcije na uznapredovalu bolest.
Prikazana je i velika važnost komunikacije na svim razinama u onkologiji, s naglaskom na promicanje medicine usmjerene prema osobi.

Veliku vrijednost ove knjige čine intimne ispovijesti oboljelih i članova njihovih obitelji, isprepletene sa dječjim crtežima, ilustracijama i zajedničkim fotografijama.

Urednici i autori željeli su naglasiti da su susret s rakom u prošlosti i susret s rakom danas dvije različite stvari, jer je rak danas u brojnim slučajevima kronična bolest, sa sve snažnijim i brojnijim pokretom preživjelih. Upravo zbog toga, važno je da se oboljeli, članovi njegove /njezine obitelji, zdravstveni profesionalci i i društvo  znaju nositi i suočavati s  često dugogodišnjom skrbi . 

Život s rakom i život uz oboljelog od raka započinje bitkom protiv predrasuda i prihvaćanjem znanstvenih istina i činjenica o ovim bolestima kao i mijenjanjem nas samih. Ova knjižica je dokaz da se i nakon dijagnoze i liječenja raka može živjeti, uživati i voljeti.

Ova knjižica pokazuje i vrijednost uključivanja u aktivnosti udruga koje se zalažu za život „u novom danu“, koje se prepoznaju i osjete kao ljudi koji će svojim angažmanom očovječiti zajednicu i društvo u kome živimo. Život nakon raka je i put iz kulture bolesti u kulturu zdravlja, kao i prema kulturi dobra kojim želimo kročiti kao pojedinci, obitelj i zajednica.

Pozivamo Vas da tijekom promocije knjige zajednički proživimo kako se može živjeti i voljeti nakon raka!

Veselimo se Vašem dolasku 

Urednici

(Visited 32 times, 1 visits today)