Preminuo je prof.dr.sc. Mirko Šamija

Doajen hrvatske onkologije:
u 74. godini života preminuo Mirko Šamija

Robert Anic/PIXSELL
Prof. dr. sc. Mirko Šamija uvelike je zaslužan za značajne promjene i pomake u području onkološke edukacije te primarne prevencije i ranog otkrivanja raka

Jutros je u 74. godini nakon duge i teške bolesti preminuo prof. dr. sc. Mirko Šamija, doajen hrvatske onkologije, jedan od najuspješnijih hrvatskih liječnika, specijalist radioterapije i onkologije, redovni profesor u mirovini.

Prof. dr. sc. Mirko Šamija uvelike je zaslužan za značajne promjene i pomake u području onkološke edukacije, primarne prevencije i ranog otkrivanja raka, razvoj i uvođenje novih tehnika u radioterapijskoj onkologiji i povezivanje hrvatske sa svjetskom onkologijom.

Objavio je preko 300 stručno-znanstvenih radova, uredio 30 zbornika radova i 22 knjige među kojima je jedna dobitnik nagrade J.J.Strossmayer za medicinsku znanost, a dvije su prvi hrvatski udžbenici za poslijediplomsku i dodiplomsku nastavu iz kliničke onkologije. Pripremio je 30-ak međunarodnih, regionalnih i domaćih kongresa i simpozija i jednako toliko knjiga sažetaka.

Bio je stručni i znanstveni mentor većini danas vodećih kliničkih onkologa, među kojima su trojica sveučilišnih profesora i dva docenta. U Hrvatskoj je uveo 3-dimenzionalnu-konformalnu radioterapiju koja omogućava primjenu većih doza zračenja na tumor uz veću zaštitu zdravog tkiva.

Autor je dokumentarno-edukativnog filma o borbi protiv pušenja, koji je pod naslovom „Rakova obratnica” ostvario u režiji rano preminulog Nikole Ivande. Edukativna poruka filma visoko je ocijenjena na dva svjetska onkološka kongresa. Nakon što je 2000. godine osnovao Hrvatsko onkološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora i bio osam godina njegovim predsjednikom, uz brojne stručno-znanstvene aktivnosti i osnivanje 20-ak sekcija unutar Društva, glavna mu je aktivnost bila izrada prijedloga prevencije i ranog otkrivanja raka u Hrvatskoj koji je temelj Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice koje provodi Ministarstvo zdravlja RH.

Uspostavio je odličnu suradnju s desetak onkoloških svjetskih centara, a posebno s Nacionalnim institutom za rak Sjedinjenih Američkih Država s kojim su započele pripreme za osnivanje Hrvatskog virtualnog instituta za rak. Osnovao je Digitalnu onkološku akademiju.

Svi koji su surađivali i susretali se s profesorom Šamijom, pamtit će ga po neizmjernoj energiji, entuzijazmu i toplini koje je uvijek širio oko sebe. Odlaskom u mirovinu prije šest godina osnovao je Zakladu onkologija i tada pokreće brojne aktivnosti među kojima se posebno ističu tečajevi na temu „Onkološka edukacija liječnika i medicinskih sestara obiteljske medicine”.

Dosad ih je u Hrvatskoj održano pet, i prvi smo u Europi, na inicijativu prof. Šamije, šire obuhvatili taj vrlo važan segment u liječenju onkoloških bolesnika. U suradnji s Hrvatskim društvom za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva, po prvi put u Hrvatskoj održao je četiri kampanje na temu „Bolesnik treba znati, htjeti, tražiti i sudjelovati ” sa ciljem proaktivnog uključivanja bolesnika, obitelji i udruga u njihovo liječenje.

Isitču se i dva znanstvena projekta: „Preventivna onkološka dijagnostika – PrOnDi” i „Proteomska analiza tkiva u bolesnika s karcinomom prostate„ na kojima je radio u suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla i Institutom Ruđer Bošković.
Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima i nagrade Hrvatskog liječničkog zbora za razvoj znanstvene i medicinske misli i znanosti “Ladislav Rakovac” te priznanja začasnog člana HLZ.

(Visited 18 times, 1 visits today)