Preminuo je naš uvaženi član Društva prof.dr.sc. Vladimir Gruden

Preminuo je naš uvaženi član Društva prof.dr.sc. Vladimir Gruden

 

U 81. godini preminuo je poznati hrvatski psihijatar Vladimir Gruden.

Kako smo doznali od članova obitelji, prof. Gruden je bio na poslovnom putu u Bjelovaru gdje mu je pozlilo. Nikada se nije žalio na zdravlje, no bilo je poznato da je imao srčanih problema.

Vladimir Gruden rođen je 24. lipnja 1939. godine u Osijeku te je bio profesor za dodiplomsku i poslijediplomsku nastavu na katedri za Psihološku medicinu KBC Zagreb. Medicinski fakultet završio je u Zagrebu 1963. godine, a doktorirao je 1979. godine.

Specijalist je za psihoterapiju. Njegov praktični rad i znanstvena istraživanja usmjereni su prema psihodinamici. Razvio je nekoliko psihoterapijskih tehnika (analitički autogeni trening, razni stupnjevi hipnoze, psihoterapija autoopservacijom, terapija agnostičkim optimizmom). Predavač je na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju.

Grudenov znanstveno-istraživački opus vidljiv je u njegovom sudjelovanju na brojnim domaćim i inozemnim kongresima i drugim znanstvenim skupovim. Sudjelovao je u nekoliko projekata Ministarstva znanosti i Svjetske zdravstvene organizacije. Oštar je kritičar paramedicinskih pojava.

U Domovinskom je ratu sudjelovao u edukaciji onih koji su trebali pružati izravnu pomoć vojnicima, prognanicima i ranjenicima. Njegova knjiga Ožiljci na duši hrvatske prilog su psihoterapeuta u ratu. Suautor je udžbenika iz psihijatrije i psihološke medicine, mentor brojnim diplomskim radovima, magisterijima i doktoratima.

Predavač je na stručnim tečajevima organiziranim na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, te u poslovnoj školi Experta, predsjednik Udruge za psihoterapiju Hrvatskog liječničkog zbora, prvi predsjednik Hrvatskog saveza za psihoterapiju, predsjednik Hrvatske udruge za autogeni trening, te član mnogih nacionalnih i međunarodnih udruga.

Autor je 14 knjiga, 3 objavljena rada u časopisima koji se indeksiraju u Current Contents, kao i dva rada u časopisima koji se indeksiraju u drugim međunarodnim indeksnim publikacijama.

(Visited 18 times, 1 visits today)