Papa Franjo uz Svjetski dan bolesnika: Život svake osobe treba uvijek štititi

Papa Franjo uz Svjetski dan bolesnika: Život svake osobe treba uvijek štititi

 

Liječenju dodati brigu o cjelovitom ozdravljenju – jedna je od uputa sadržanih u poruci pape Franje za sljedeći Svjetski dan bolesnika. Osim toga, život valja štititi od začeća do naravnoga završetka, a liječenje treba zajamčiti i siromašnima

„Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“ (Mt 11,28) – ta je rečenica iz Matejeva evanđelja nadahnula poruku pape Franje za 28. svjetski dan bolesnika koji se obilježava 11. veljače. Upravo taj „dođite k meni“ očituje milosrdno Isusovo ponašanje prema ranjenom čovječanstvu, onaj njegov pogled koji prodire u dubinu, koji prihvaća i nježno liječi. Papa je u poruci istaknuo pristup bolesniku koji, osim liječenja tijela, zahtijeva brigu o osobi i njegovoj obitelji, oslabljenoj tom kušnjom.

Stoga poziva liječnike i zdravstvene djelatnike da se pred granicama znanosti otvore nadnaravnom, da ostanu dosljedni u potpori životu i osobi. Papa potiče također vlasti i institucije da u ime društvene pravednosti zajamče liječenje najslabijima i najsiromašnijima, te na poseban način zahvaljuje volonterima.

Isus pruža svoje milosrđe

Papa Franjo, osim toga, podsjeća da Isus poziva one koji trpe da dođu k Njemu poradi utjehe i odmora; u njegovu su srcu siromašni, bolesni, grješnici, oni stavljeni na rub društva zakonima i ugnjetavačkim društvenim sustavom, a koji u Njegovoj riječi pronalaze nadu. Onima koji žive u tjeskobi zbog svojega stanja krhkosti, boli i slabosti, Isus Krist ne nameće zakone nego – napisao je Papa – pruža svoje milosrđe, odnosno svoju osobu koja okrjepljuje. Njegov pogled ide u dubinu, prihvaćajući svaku osobu, ne odbacujući nikoga.

Tko je iskusio slabost može biti utjeha

Tko iskusi bol i primi utjehu od Oca može potom pomoći drugima. Papa je to istaknuo u poruci, podsjećajući da se pred teškim oblicima trpljenja katkada osjeća nedostatak čovječnosti; stoga se – kako je napisao – pokazuje potrebnim personalizirati pristup bolesniku, dodajući liječenju brigu za cjelovito ozdravljenje osobe. Tu, naime, nije u igri samo tjelesna dimenzija, nego i dimenzija odnosā, te ona intelektualna, osjećajna i duhovna. Osim terapije, valja pružiti ljubav, također obitelji koja se brine o osobi koja trpi.

Crkva – svratište dobroga Samarijanca

U mraku bolesti Isus svojim pogledom postaje svjetlost, snaga za prolaz kroz bol. Crkva tako želi biti sve više i sve bolje ‘svratište’ dobroga Samarijanca koje je Krist, odnosno kuća u kojoj možete pronaći njegovu milost – objasnio je Papa. To je mjesto na kojemu se susreću osobe ozdravljene u svojoj slabosti Božjim milosrđem, sposobne pomoći nositi križ, čineći od vlastitih rana otvore kroz koje se vidi obzor dalje od bolesti i dobivaju svjetlost i zrak potrebni za život.

Usluga usmjerena na dostojanstvo osobe

Dragocjena je služba zdravstvenih djelatnika, liječnikā, bolničarā medicinskoga i administrativnoga osoblja, pomoćnoga osoblja, te volontera koji djeluju stručno dajući da se osjeti Kristova prisutnost. Riječ je o muškarcima i ženama sa slabostima, ali koji su primili Isusovu utjehu. Papa Franjo im savjetuje da imenicu ‘osoba’ stave ispred pridjeva ‘bolesna’, jer je upravo u toj obzirnosti zaštita svakog ljudskog bića. Neka vaše djelovanje bude stalno usmjereno na dostojanstvo i na život osobe, bez ikakvoga popuštanja djelima eutanazijske naravi, potpomognutoga samoubojstva ili prekida života, pa ni onda kada je bolest neizlječiva – istaknuo je Papa.

Život je svet

Potrebno je stoga otvoriti se nadnaravnoj dimenziji koja može dati smisao medicinskom zanimanju – savjetuje papa Franjo. Sjetimo se da je život svet i pripada Bogu, stoga je nepovrediv i ne može se njime raspolagati. Život treba prihvatiti, štititi, poštovati i služiti mu od njegova rođenja do njegove smrti. Slijedom toga, priziv savjesti znači ostati dosljedni onom ‘da’ u odnosu na život i osobu.

Napomenuvši da su u ratovima i sukobima zdravstveni djelatnici često na meti, Papa je primijetio da i politička moć želi manipulirati liječničkim uslugama u svoju korist, ograničavajući opravdanu autonomiju liječničkoga zanimanja. Takvo ponašanje – po Papinom mišljenju – ne koristi nikomu.

Pristup liječenju

Papa je uputio također apel zdravstvenim ustanovama i vlastima u svim zemljama u svijetu, da zajamče odgovarajuće liječenje siromašnima i onima koji nemaju pristup liječenju, u ime društvene pravednosti koju se često zanemaruje zbog gospodarskoga vidika. Na kraju poruke papa Franjo zahvaljuje posebno volonterima koji se, po primjeru dobroga Samarijanca, gestama nježnosti i blizine žrtvuju kako bi nadomjestili strukturne nedostatke.

Benedetta Capelli; Ariana Anić – Vatikan

Izvor: Portal Akademija Art – neprofitna, volonterska stranica za slikarstvo, umjetnost i sve druge vijesti za bolju Hrvatsku

www.akademija-art.hr

(Visited 8 times, 1 visits today)