Humanitarna akcija „OSTANI UZ MENE“ predstavljena posjetiteljima zagrebačkih „Ljetnih večeri na Zrinjevcu“

 Na jednom od najljepših zagrebačkih trgova okupljenima je još jednom predstavljena  humanitarna akcija s ciljem opremanja prvog centra za palijativnu medicinu u Republici Hrvatskoj

Zagreb, 30. lipnja 2010. – Humanitarna akcija „OSTANI UZ MENE“ još je jednom srdačno dočekana među Zagrepčanima. Više desetaka zainteresiranih građana, među kojima su se našli i predstavnici struke i medija, u protekla tri dana trajanja ove manifestacije, imalo je priliku posjetiti prigodni štand humanitarne akcije te se upoznati s tijekom, ciljevima te načinima uključivanja u akciju. Uspješno je realizirana i prodaja promotivnih materijala čiji je prihod namijenjen opremanju prve ustanove za palijativnu skrb u Hrvatskoj.

Već tradicionalne, sedme po redu „Ljetne večeri na Zrinjevcu“, i ove su godine u središte Zagreba privukle mnoštvo posjetitelja. Osim niza kulturno-zabavnih priredaba, u sklopu ove lipanjske manifestacije predstavljena je i akcija „OSTANI UZ MENE“, čime su „Ljetne večeri na Zrinjevcu“ poprimile i humanitarni karakter. Volonteri akcije „OSTANI UZ MENE“ još jednom su građanima Zagreba pružili uvid u tijek akcije, njene mogućnosti i ciljeve. Iako se mnogi dosad nisu susreli s palijativnom medicinom, među okupljenima nije manjkalo interesa za ovu plemenitu akciju.  

Nakon niza javnih događanja diljem većih hrvatskih gradova, ovo je novi korak ka približavanju ciljeva akcije široj javnosti, koja još uvijek nije u potpunosti upoznata s mnoštvom problema koji opterećuju sustav palijativne medicine u Hrvatskoj. Naime, palijativna medicina, iako jedno od osnovnih ljudskih prava na zdravstvenu zaštitu, u Hrvatskoj je i dalje zanemarena. Prema nekim procjenama, godišnje u Hrvatskoj palijativnu skrb treba oko 30 tisuća ljudi, no dobije je tek njih 200-tinjak.

„Iako smo na svome putu naišli na mnoštvo prepreka, s ponosom mogu reći da smo svakim danom sve bliže ostvarenju našeg cilja. Moramo biti svjesni da Republika Hrvatska još uvijek nema ni jednu ustanovu palijativne medicine uključenu u zdravstveni sustav, niti razvijen nacionalni sustav edukacije stručnjaka i bolesnika. Ipak, mnoštvo pozitivnih reakcija, ne samo čelnika vlasti, nego i predstavnika medija te građana daje nam nadu da će naša akcija polučiti toliko željeni cilj“ – poručila je danas predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora dr. sc. Marijana Braš.

Uz Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, kao utemeljitelja humanitarne akcije „OSTANI UZ MENE“ te tvrtku Sandoz kao glavnog suorganizatora, akciju su dosad poduprli i Predsjednik Hrvatske, gospodin Ivo Josipović te gospođa Jadranka Kosor i Vlada Republike Hrvatske kao visoki pokrovitelji humanitarne akcije.

Sav prihod od prodaje promotivnih materijala i donacija građana bit će uplaćen na poseban žiro-račun akcije (Zagrebačka banka, 2360000-1102139196). 

Kontakt osobe: 

Dr. sc. Marijana Braš,
Predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu
Hrvatskog liječničkog zbora
M: +385 98 223 323
E-mail: [email protected]

Dijana K. Dešković
Spona komunikacije d.o.o.
T: +385 1 2310 309
M: +385 91 4663 673
E: [email protected]

(Visited 4 times, 1 visits today)