Osijek prvi u RH povukao novac za palijativnu skrb

 

SREDSTVA IZ EU

Osijek prvi u RH povukao novac za palijativnu skrb

 

Za partnera u projektu izabran je Dom zdravlja iz Novog Sada

Foto: N.Z.EBERHARDT

Objavljeno 9. travnja, 2013.

Inicijator i autor projekta je dr. Branka Kandić-Splavski

Osijek je ponovno prvi grad u Hrvatskoj koji je u pitanju brige za poboljšanje i razvoj palijativne skrbi dobio novac od Europske unije i to u sklopu IPA II – prekogranične suradnje za projekt pod nazivom “Bolja kvaliteta života kroz poboljšanje sustava palijativne skrbi”.

Inicijatorica i autorica projekta koji je osmišljen prije dvije godine, a pisan gotovo godinu dana, u suradnji sa županijskom Regionalnom razvojnom agencijom je dr. Branka Kandić-Splavski, a nositelj projekta je osječki Dom zdravlja. Za partnera u projektu izabran je Dom zdravlja iz Novog Sada i zato što je shvaćeno kako će razmjena medicinskih iskustava između tih dvaju grada biti zemljopisno i jezično najlakše izvedena, a glede sličnosti medicinske problematike zanimljiva za oba sudionika projekta. Projekt je vrijedan čak 120 tisuća eura, a započeo je 1. ožujka. Trajat će 16 mjeseci, te će svi korisnici projekta na kraju otići na zajednički seminar u Mađarsku.

– Smisao je projekta unakrsni prijenos znanja i iskustava iz područja palijativne skrbi, a teme su: prevencija kaheksije onkoloških bolesnika, zbrinjavanje kroničnih rana suvremenim pokrivalima za rane, sprječavanje ‘burn-out’ sindroma kod medicinskih djelatnika koji se skrbe o palijativnom bolesniku, te žalovanje i suočavanje s gubitkom u obitelji. Održat ćemo ukupno četiri dvodnevna predavanja, te primjenu znanja, kao i radionice ‘na terenu’ u kućama potrebitih – objasnila je voditeljica projekta, dr. Branka Kandić-Splavski.

Nakon završetka projekta svaka od strana sudionica dobit će priliku naučena i usvojena znanja interpolirati kao trajnu vrijednost u svome zdravstvenom sustavu.

– Ponosna sam što su naš grad i županija u mnogo čemu korak ispred drugih gradova i regija, i što imaju stalnu i jasnu viziju pravih potreba naših građana, te se trudimo uskladiti svoje zdravstvene usluge i skrb s onima kakve imaju građani zemalja članica EU, a kakvima i sami uskoro postajemo – zaključila je dr. Kandić-Splavski, kojoj je ujedno cilj da upravo naš grad postane centar za edukaciju vezanu uz palijativnu skrb, koja bi morala postati jednoobrazna u cijeloj državi.

Nefreteta Z. EBERHARD

PRVI ŽUPANIJSKI CENTAR ZA KOORDINACIJU PALIJATIVNE SKRBI

U četvrtak će se u osječkom Domu zdravlja otvoriti Županijski centar za koordinaciju palijativne skrbi. Sukladno Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva RH 2012.-2020. predviđeno je osnivanje koordinacijskih centara pri svakoj županiji, a upravo je ova županija prva učinila taj iskorak. Funkcije Centra su mnogostruke, a najvažnija je osnivanje jedinstvenog Registra korisnika palijativne skrbi. To je osnovna i polazna točka, kao i objediniti te koordinirati rad svih onih koji pružaju bilo koji od oblika palijativne skrbi. “Radosni su to dani za nas i bitni pomaci za cjelokupnu palijativnu skrb i odnos društva prema ovoj problematici”, poručila je dr. Kandić-Splavski, voditeljica Koordinacijskog centra.

(Visited 13 times, 1 visits today)