Održan je 9. Simpozij medicinskih sestara zdravstvene njege u kući

9. Simpozij medicinskih sestara

U Hotelu Lav u Vukovaru od 26. do 28. svibnja 2016. održan je 9. Simpozij medicinskih sestara zdravstvene njege u kući pod nazivom “Zdravstvena njega u kući kroz istraživanje, edukaciju i praksu.
Na simpoziju su izlagale medicinske sestre i tehničari iz zdravstvene njege u kući iz cijele Hrvatske, a u diskusiji i na okruglom stolu sudjelovala je i dr. Vlasta Vučevac, predsjednica HDPM HLZ koje se zalaže za što veću i što bolju suradnju sa medicinskim sestrama bez kojih je i palijativna skrba apsolutno nezamisliva.

-Želja nam je da ovogodišnjim simpozijem kroz prikaze i izlaganja medicinskih sestara na promišljen i metodički način ukažemo na rezultate koje smo postigli u smislu profesionalnog napretka, edukacije i istraživanja s ciljem podizanja kvalitete i stručnosti u svakodnevnom radu. Sestrinska profesija zasniva se na teorijskoj strukturi znanosti ili znanja te discipline i s njom povezane prakse i vještina. Edukacija i radovi medicinskih sestara bazirani upravo na teorijama ključni su za budućnost sestrinstva kao discipline i profesije. Koracima, kroz informiranost, razmjenu iskustava, dobrih i loših, kroz izlaganja i predavanja zajedno ćemo tražiti odgovore, rekla je zamjenica predsjednice Udruge medicinskih sestara zdravstvene njege u kući Ane Švarc.

Domaćin simpozija bila je Ustanova za zdravstvenu njegu Mira Fernbach iz Nuštra koja na području Vukovarsko-srijemske županije već 20 godina provodi zdravstvenu njegu u kući, a simpozij je organizirala Hrvatska komora medicinskih sestara pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Ministarstva zdravlja, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

“Hrvatskoj trenutno u zdravstvenom sustavu, koji uključuje bolnice, domove zdravlja ali i zdravstvenu njegu po kućama, nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara.”
naglasila je dopredsjednica Udruge medicinskih sestara Ana Švarc tijekom simpozija medicinske sestre iz cijele Hrvatske imati će prilike razmijeniti svoja znanja i iskustva ali i naučiti mnogo toga novoga što im može pomoći u svakodnevnom poslu.

-U zadnjih nekoliko godina kontinuirano napredujemo tako da kada govorimo o radu medicinskih sestara i zdravstvene njege u kući dobro stojimo. Dosta radimo na edukaciji i stjecanju novih znanja, a i povezali smo se s brojnim partnerima. Naš rad je iznimno bitan jer skrbimo o najpotrebitijim pacijentima kao što su oni nepokretni, teško pokretni ili pak umirući, rekla je Švarc.

Pojašnjava kako medicinska sestra s licencom na terenu obavlja poslove od onih jednostavnih sestrinskih stvari pa sve do teških zahvata. Upravo stoga je veoma važna stalna edukacija. Prema službenim podacima udruge trenutno u Hrvatskoj ima oko 2.000 medicinskih sestara zaposlenih u zdravstvenoj njezi u kući od kojih njih 1030 ima ugovor s HZZO-om.

Od toga broja 20 posto sestara ima završen studij sestrinstva, šest ih je magistriralo sestrinstvo, a za godinu dana možemo očekivati i prve doktorice sestrinstva. Treba znati i da se prosječne plaće medicinskih sestara u zdravstvenoj njezi u kući kreću oko 4.000 kuna.  

-To je neka realna plaća iako bi svi voljeli da je viša. Već godinama nam se plaća nije dizala što je pak i jedan od razloga zašto brojne sestre odlaze u inozemstvo raditi. Najviše je to rašireno u Slavoniji i nekim dijelovima Zagorja. Na rješavanju toga problema rade svi počevši od udruge, preko komore i sindikata pa sve do ministarstva. Vjerujemo kako će mladi prepoznati priliku i odlučiti se za ovo zanimanje, rekla je Švarc.

Izvor: Večernji list | Vukovarski radio

(Visited 6 times, 1 visits today)