Očajni roditelji invalida:Ostavit ćemo sina Milinoviću da skrbi o njemu

Zorica i Stjepan Golubić iz Orahovice već neko vrijeme biju pravnu bitku s državom koja im ne da status njegovatelja iako kod kuće 24 sata brinu o svom sinu. Riječ je o stopostotnom invalidu koji ne zna ni čitati ni pisati, niti se sam može kretati.

Da bi pomogla osobama s invaliditetom i njihovim roditeljima, država je na poticaj građanskih udruga koje skrbe o invalidnoj djeci prije nekoliko godina u Zakonu o socijalnoj skrbi utvrdila pravo roditeljima na status roditelja njegovatelja, što je naišlo na veliko odobravanje roditelja koji u Hrvatskoj skrbe o oko 4.000 invalidne djece svih uzrasta.

Razlika – 1.400 kuna

No, kada je počela primjena, primijetilo se da Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi nije vodilo računa upravo o najstarijim roditeljima, koji imaju mala primanja i male mirovine, a žele svojoj djeci biti roditelji njegovatelji.

Tako Zorica i Stjepan Golubić iz Orahovice nekoliko godina vode borbu s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi i centrima za socijalnu skrb koji odbijaju primijeniti zakon na njihov obiteljski slučaj.

Njihov sin Marko (40) od rođenja je osoba s invaliditetom. Osoba je s teškom mentalnom retardacijom, stopostotni je invalid, ne zna čitati ni pisati. Ne može se samostalno kretati i potrebna mu je 24-satna pomoć.

Hiperaktivna je osoba, glasno sam sa sobom razgovara, a njegovo zdravstveno stanje dodatno se poremetilo srčanom bolešću. Zorica Golubić umirovljena je i prima mjesečnu mirovinu od 1.100 kuna, a ako bi joj Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi priznalo zakonsko pravo roditelja njegovatelja, što ionako danonoćno obavlja, primala bi naknadu od oko 2.500 kuna mjesečno i na taj bi način svome sinu mogla pružiti još kvalitetniju pomoć i skrb.

Nekima ipak može

Iako je Zorica Golubić dala izjavu da odustaje od svoje mirovine te da prije svega želi biti roditelj njegovatelj, Centar za socijalnu skrb odbacio je takvu mogućnost.

“Više od 30 godina u braku sam sa Zoricom, s kojom se sve to vrijeme brinem o Marku, pa me takav stav države prema njegovoj majci doista povrijedio. Ne promijeni li država svoje mišljenje, bit ćemo primorani da sina odvedemo u Zagreb, gdje ćemo ga predati Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Ako mu roditelj njegovatelj ne može biti rođena majka, neka o Marku idućih 30 godina besplatni roditelj njegovatelj bude ministar Darko Milinović“, rekao je Stjepan Golubić, koji je bio jedan od inicijatora donošenja zakonskih propisa o roditelju njegovatelju.

Golubići su medijima iznijeli primjer iz Slatine, gdje je mjerodavni Centar za socijalnu skrb umirovljenoj majci ipak dodijelio status roditelja njegovatelja, pa sumnjaju da državne ustanove zakon različito primjenjuju od slučaja do slučaja.

Žalili su se i Upravnom sudu Republike Hrvatske, ali su sve institucije do sada potvrdile da roditelj koji je ostvario pravo na starosnu mirovinu ne može ostvariti status roditelja njegovatelja.

Smatrajući da je zakonodavac, prije svega, povrijedio pravo invalidnog sina Marka (40), koji o sebi ne može skrbiti, obitelj Golubić ne odustaje od pravne bitke za svoga sina, najavljujući da će se na “selektivni” pristup u primjeni odredaba Zakona o socijalnoj skrbi, kakav primjenjuju državne institucije, žaliti i europskim pravnim tijelima.

Agencija Vlm|Danas.hr

(Visited 14 times, 1 visits today)