Poziv na obilježavanje Svjetskog dana palijativne skrbi

Poziv na obilježavanje Svjetskog dana palijativne skrbi

Poštovani,

Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu (HDPM) Hrvatskog liječničkog zbora i Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu

pozivaju Vas
da svojom nazočnošću uveličate

svečanost obilježavanja
Svjetskog dana palijativne skrbi,

koja će se održati u velikoj dvorani CEPAMET-a, Šalata 4,
u četvrtak, 6. listopada 2011. godine u 12 sati.

Dekan Medicinskog fakulteta
 prof.dr.sc. Davor Miličić  
Dekan Muzičke akademije
 prof.dr.sc. Mladen Janjanin 
   
Predstojnik CEPAMET-a
doc.dr.sc. Veljko Đorđević
Predsjednica HDPM/HLZ
 dr.sc. Marijana Braš 

    

I ove će se godine u  osamdeset zemalja širom svijeta održati više od tisuću različitih aktivnosti  s ciljem proslave, podrške i podizanja svijesti o razvoju palijativne medicine i palijativne skrbi.

Središnja tema ove godine ima naziv “Brojne bolesti, brojni životi, brojni glasovi – palijativna skrb za nezarazne bolesti”, s ciljem  naglašavanja važnosti razvoja palijativne medicine za oboljele od kardiovaskularnih bolesti, onkoloških bolesti, kroničnih respiratornih bolesti i dijabetesa, kao uzročnika više od 60% smrti širom svijeta. Poseban naglasak je stavljen na razvoj palijativne medicine u zemljama u kojima je ista još uvijek nedostupna.

David Praill, voditelj  Worldwide Palliative Care Alliance u svojoj poruci između ostalog: „Palijativna skrb je važno ljudsko pravo, iako i dalje milijuni ljudi umiru u bolovima i psihološkom distresu. Potrebno je učiniti puno više u poboljšanju prevencije i liječenja nezaraznih bolesti te osigurati  palijativnu skrb kao fundamentalni dio pristupa oboljelima i članovima obitelji“.

Ove će se godine zahtijevati i od  vlada širom svijeta podrška  zahtjevu Ujedinjenih Naroda za poboljšanje palijativne skrbi oboljelima od nezaraznih bolesti.

Glasovi za hospicij (Voices for Hospices) je „val“ koncerata i drugih umjetničkih događanja  u svijetu koji se održava svake druge godine povodom Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi, s ciljem podrške razvoju palijativne skrbi u lokalnim sredinama i na globalnoj razini.

(Visited 4 times, 1 visits today)