Obavijest o smrti prof.dr.sc. Jaceka Łuczaka

Obavijest o smrti prof.dr.sc. Jaceka Łuczaka

Izuzetno smo povezani s tim dragim čovjekom. Izgubili smo dobrog prijatelja koji je sudjelovao 2006. na I. kongresu palijativne skrbi u RH.
Premda s velikim vremenskim odmakom, osjećamo dug napisati ovu kratku i tužnu obavijest.
Zbog narušena zdravlja nije mogao nazočiti konferencijama u Zagrebu i Vukovaru 2018. godine.
Predavanja je održala njegova dugogodišnja suradnica dr. Iwona Zaporowska-Stachowiak


Poznanci će se danas oprostiti od prof. Jaceka Łuczaka

Objava: 31/10/2019 u 06:40   Ažuriranje: 31/10/2019 u 17:05

Osnivač hospicija Palium i palijativne skrbi u Poljskoj, pokretač stvaranja prve Klinike za liječenje boli u našoj zemlji, bit će pokopan u Aleji Zasłużonych na groblju Junikowo.

U prosincu bi profesor navršio 85 godina. Pogrebne ceremonije započet će misom u katedrali. Proslavit će je biskup Zdzisław Fortuniak. Od njega će se oprostiti i njegove kolege. Doktorica Iwona Zaporowska-Stachowiak 10 je godina radila s profesorom u Hospice Palium u Poznanju.

Bio je izuzetan čovjek i sretna sam i velika mi je čast upoznati takvu osobu. Gospodin prof. uveo palijativnu skrb u Poljsku i postavio standarde te njege. Čak i ako profesor nije bio u hospiciju, mogli biste ga nazvati u bilo koje doba dana i noći. Dolazio je ovdje i praznicima ili navečer, tako da je to bila osoba kojoj ste se uvijek mogli obratiti, u bilo kojem pitanju.

Nastavnici iz škola u Poznanju također će sudjelovati na sprovodu. Studenti su u hospiciju osnovali program volontiranja Motyli.

Profesorova obitelj apelira da ne donose cvijeće, već podržavaju zbirku Zaklade Siepomaga.pl za liječenje sina prof. Łuczaka. Michał boluje od amiotrofične lateralne skleroze i prikuplja novac za terapiju koja uključuje davanje embrionalnih stanica leđnoj moždini. Ovo je šansa za zaustavljanje bolesti. Potrebno je preko 300 000 zlota. Od ovog iznosa prikupljeno je 80 posto. Danas će zaklada prikupljati novac na groblju.

Magdalena Konieczna

(Visited 13 times, 1 visits today)