Održana I. nacionalna konferencija o palijativnoj skrbi

U organizaciji Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora od 21. do 23. studenog 2013. u Opatiji (Hotel Adriatic) održana je

 

I. nacionalna konferencija o palijativnoj skrbi

 

pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike prof. dr. sc. Ive Josipovića i mons. Ivana Devčića koji su sudionike počastili svojom nazočnošću i prigodnim predavanjima u petak 22. studenog 2013. u 17.30..

U srpnju 2013. godine Ministarstvo zdravlja donijelo je Strateški plan razvoja palijativne skrbi 2014. – 2016. s ciljem da osigura najbolju moguću zdravstvenu zaštitu oboljelima od neizlječivih bolesti i pomoći obitelji.

Nakon objave ovako značajnog dokumenta, sve većim brojem uspješnih projekata koji se razvijaju u palijativnoj skrbi diljem Hrvatske te saznanja dobivenih na dosadašnjim stručnim savjetovanjima županija o palijativnoj skrbi odlučeno je održati konferenciju pod nazivom Palijativna skrb u RH – kako dalje?

Ciljevi ove konferencije bili su predstavljanje Strateškog plana razvoja palijativne skrbi, definiranje uspjeha i problema te usklađivanje daljnjih planova razvoja palijativne skrbi u RH.

Kao dio programa prikazani su modeli i iskustva dobre prakse, održane plenarne rasprave, fokus grupe te prezentirani dokumenti i preporuke.

Zaseban dio činile su radionice čiji je zadatak bio definirati kompetencije zdravstvenih djelatnika nužne za rad u palijativnoj skrbi. Važnost ovog problema dodatno je naglašena činjenicom da je u tijeku izrada Strateškog plana razvoja ljudskih resursa u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske (rok dovršetka – prosinac 2013!). Mišljenja smo da važan prilog tom dokumentu moraju biti i strateške smjernice za razvoj ljudskih resursa u palijativnoj skrbi.

O važnosti palijativne skrbi doista nije potrebno posebno pisati. Ipak, valja spomenuti da hrvatska populacija stari, da je sve više samačkih domaćinstava te da je mnogima od građanki i građana Republike Hrvatske već i sada prijeko potrebna skrb ovakve vrste no ona još nije regulirana zakonskim propisima. Zaključke s ove konferencije nastojat ćemo ugraditi u zakonsku regulativu kako bi što prije zaživjela pomoć potrebitima.

Ova važna manifestacija održana je i kako bi se senzibilizirala javnost i podigla svijest građana o ovoj važnoj, ali zapostavljenoj grani medicine.

Palijativna skrb može svakog trenutka zatrebati svakome od nas!

{gallery}Nacionalnakonferencija2013{/gallery}

(Visited 11 times, 1 visits today)