Međunarodni simpozij o karcinomskoj boli

Međunarodni simpozij o karcinomskoj boli

U Chicagu (SAD) je 4. i 5. lipnja 2009. godine održan 8. međunarodni istraživački simpozij Međunarodnog udruženja za proučavanje boli (IASP) pod nazivom „Globalni problem: karcinomska bol od laboratorija do klinike. Skup se održavao u poznatom centru za multidisciplinarno liječenje onkoloških bolesnika Robert H. Lurie na Sveučilištu Northwestern u Chicagu. Međunarodno udruženje za proučavanje boli je u listopadu 2008. godine pokrenulo svjetski projekt obilježavanja Globalne godine protiv karcinomske boli, a simpozij u Chicagu je bio jedan od ključnih stručnih događaja u sklopu ovog projekta. Organizatorice simpozija su bile Prof. Judith A. Paice iz Chicaga, buduća predsjednica IASP-a Prof. Eija A. Kalso iz Finske, Prof. Olaitan A. Soyannwo iz Nigerije i dr. Rae F. Bell iz Norveške.

Na skupu je sudjelovalo dvije stotine predstavnika iz cijelog svijeta koji se bave problemom karcinomske boli, a iz Hrvatske su pozvani dr.sc. Marijana Braš, dr,.med., predsjednica Hrvatskog društva za hospicij/palijativnu skrb HLZ-a i dr. Zoran Lončar, predsjednik Sekcije za bol u palijativnoj medicini Hrvatskog društva za hospicij/palijativnu skrb HLZ-a.

Vodeći svjetski stručnjaci koji se bave karcinomskom boli održali su izvanredna predavanja o mehanizmima nastanka različitih komponenti boli povezane s karcinomom, suvremenim terapijskim pristupima, ali su predavanja obuhvatila i etička i legislativna pitanja povezana s upotrebom opijata kao i suvremene smjernice za liječenje karcinomske boli. Stručni su ciljevi simpozija bili sljedeći: analiza dosadašnjih znanstvenih istraživanja  o mehanizmima karcinomske boli, utjecaju opijata na progresiju karcinoma i metastaziranje kao i mehanizmima nastanka kemoterapijom inducirane periferne neuropatije i drugih relevantnih sindroma vezanih uz karcinomsku bol;rasprava o ulozi citokina i aktivacije glije u karcinomskoj boli; prepoznavanje mehanizama opioidne tolerancije/hiperalgezije i strategija koje mogu prevenirati ove fenomene; analiza metodoloških pitanja vezanih uz dobre kliničke studije o karcinomskoj boli; analiza suvremenih spoznaja o ulozi anksioznosti, katastrofiziranja i drugih psiholoških medijatora boli, kao i suvremenih psiholoških intervencija; evaluacija razloga neuspješnog liječenja boli u zemljama  u razvoju kao i strategija za pristupu ovom velikom problemu; sumiranje dosadašnjih translacijskih istraživanja na području karcinomske boli. Cilj simpozija je bio i stvaranje međunarodnog foruma za daljnju suradnju i analizu pristupa ovom velikom javnozdravstvenom problemu. Uz  aktivno sudjelovanje na simpoziju, hrvatski su predstavnici s prof. Judith Paice obišli Kliniku za palijativnu medicinu na Sveučilištu Nortwestern te se detaljno upoznali s organizacijom i terapijskim pristupima bolesnicima u sklopu moderne palijativne medicine i dogovorili daljnju suradnju. Također su započeti i pregovori S Prof. Eijom Kalso o budućim međunarodnim aktivnostima koje bi se mogle održati u Hrvatskoj, a u organizaciji IASP-a.

Zoran Lončar, dr.med., dr.sc.Marijana Braš

capture_16

capture_17

 

capture_19

 

capture_20

Prof. Eija Kalso, buduća predsjednica IASP-a i dr.sc. Marijana Braš

 

capture_18

Dr. Zoran Lončar, Prof. Judith Paice i dr.Marijana Braš na Sveučilištu Northwestern

Predavanja

 

Predavanja na simpoziju

(Visited 35 times, 1 visits today)