II. Hrvatski kongres iz psihoonkologije

II. Hrvatski kongres iz psihoonkologije s međunarodnim učešćem, održan je u Osijeku, 09.-11. svibnja 2013. g. (I kongres je održan u Puli u ožujku, 2009. godine.) U nizu stručnih sastanaka, izmjene znanja, vještina i osobnih susreta – tematika liječenja onkoloških bolesnika, je nažalost sve češća. Na tom području se susreću liječnici obiteljske medicine, onkolozi, radioterapeuti, internisti, kirurzi, psihijatri, psiholozi, teolozi, socijalni radnici, u suradnji s medicinskim sestrama i tehničarima.

Radi toga, imajući u svijesti nuždu susreta različitih disciplina i stručnjaka u liječenju onkoloških bolesnika –  psihoonkologija je postala nužan dio naše medicinske, ali i šire stručne i društvene stvarnosti.

Unatoč posebnostima i dostignućima psihološkog pristupa onkološkim bolesnicima, psihoonkologiju ne treba gledati kao odvojenu disciplinu, pošto je psihološka dimenzija uključena u sve postupke dijagnostike, liječenje i rehabilitacije bolesnika. S druge strane, postoji nužda za stalnim poboljšanjem i razvijanjem specifičnih psihoonkoloških postupaka i vještina. Radi svega toga, pozivamo Vas na zajednički sastanak da iskustvima, znanjem i vještinama, zajedno s drugim kolegama koji su u radu s onkološkim bolesnicima, svi uspješnije djelujemo u kompleksom liječenju onkoloških bolesnika.

Psihoonkologija kao posebna disciplina ima smisla samo onda ako je istovremeno dio palijativnog liječenja, ali i kao suplement složenim zadacima liječnika opće medicine, onkologa, operativnih i dijagnostičkih specijalnosti.

Iz dobrodošlice predsjednik Kongresa doc.dr.sc. Križe Katinića i dopredsjednika Kongresa prof. dr. sc. Pave Filakovića

(Visited 15 times, 1 visits today)