Dr. David Oliver na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

U organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Centra za koordinaciju palijativne skrbi u sklopu Ustanove za zdravstvenu njegu i Hrvatske udruge medicinskih sestara u palijativnoj skrbi u četvrtak 30. lipnja 2016. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održano je predavanje „Etička pitanja i izazovi u palijativnoj skrbi“. Gost predavač bio je dr. David Oliver sa Sveučilišta u Kentu u Velikoj Britaniji.

Na samom početku je pročelnica Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marta Čivljak pozdravila nazočne ravnatelje bolnica i poliklinika, ravnatelje domova zdravlja, predstavnike zdravstvenih institucija, voditelje stručnih službi, voditelje timova za palijativnu skrb, predstavnike udruga, liječnike i medicinske sestre kao i sve prisutne članove sveučilišne zajednice Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, izrazio je posebnu zahvalnost prof.dr.sc. Mirni Šitum pročelnici Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, njezinom zamjeniku dr. Redžepiju i suradnicima te gospođi Renati Marđetko, predsjednici Hrvatske udruge medicinskih sestara u palijativnoj skrbi i voditeljici Centra za koordinaciju palijativne skrbi u Gradu Zagrebu u sklopu Ustanove za zdravstvenu njegu na pruženoj mogućnosti da se predavanje doktora Davida Olivera održi upravo na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.
„Prepoznavanje nas kao partnera u ovom projektu važan je korak za uspostavljanje buduće suradnje na području edukacije iz palijativne skrbi.“ – istaknuo je rektor Tanjić te dodao „S ovog mjesta svima vama koji se pripremate na studiju upravo za rad s bolesnicima u palijativnoj skrbi, svima koji već radite u timovima palijativne skrbi želim zahvaliti na predavanju, otvorenosti da znanjem, pažnjom i ljubavlju prema bratu čovjeku stavite sebe na raspolaganje u možda najosjetljivijem trenutcima prema prelasku u vječnost. Svjetli primjer ljubavi za bližnjega upravo u trenutcima umiranja imala je naša blažena Majka Tereza. Ona je sa svojim sestrama širila radost služenja prema napuštenima, neljubljenima i neželjenima. Poticala je sestre da s velikim smiješkom prihvate sve ono što On dadne da daju štogod On uzima i da tu radost podijele sa svima koji sretnu.“

Potom je prof.dr.sc. Mirna Šitum, nadovezavši se na govor rektora HKS prof. dr. sc. Tanjića, zahvalila ovoj visokoškolskoj ustanovi na gostoprimstvu. U svojoj kratkoj prezentaciji predstavila je sadašnje stanje palijativne skrbi u Gradu Zagrebu. Posebno je zaključila da je za uspješno funkcioniranje palijativne skrbi u Gradu Zagrebu nužno osnaživanje postojećih službi, zdravstvene, socijalne i duhovne skrbi, prepoznavanje potreba za novim potrebnim profesionalcima i službama palijativne skrbi, edukacija i podizanje svijesti profesionalaca, laika i građana te stvaranje kontinuiteta skrbi za palijativnog bolesnika prilikom promjene mjesta skrbi (bolnica, dom bolesnika, dom za starije i nemoćne). Završavajući svoje obraćanje brojnim nazočnima prof.dr.sc. Šitum izrazila je želju za daljnjom suradnjom s Hrvatskim katoličkim sveučilištem u ostvarivanju zajedničkih simpozija i konferencija u kojima bi Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba pružio potrebnu stručnu i tehničku podršku.

Predavač doktor David Oliver u svom radnom vijeku bavi se etičkim pitanjima u palijativnoj skrbi. Uključen je u brojne studije palijativne skrbi za osobe s intelektualnim teškoćama. U svom vrlo zanimljivom predavanju osvrnuo se na različite aspekte palijativne skrbi i dao dosta savjeta i primjera s kojima se kao liječnik, kao konzultant za palijativnu skrb u Hospiciju Wisdom u Rochesteru i član Europske asocijacije za palijativnu skrb susretao kako u praktičnom, tako i u znanstvenom radu.
u svom zaključku prof. Oliver posebno je istaknuo da svaka osoba ima pravo na dostojanstven završetak ovozemaljskog života te da je za profesionalce u palijativnoj skrbi važno slušati  pacijente i njihove obitelji, pomoći im govoriti o budućnosti bez obzira koliko ti razgovori ponekad budu teški i osjetljivi s emotivne strane.
“Nadati se u budućnosti najboljem, ali biti spreman na najgore.” ideja je kojom je dr. Oliver završio svoje dugim pljeskom nagrađeno predavanje.

U ime HDPM HLZ predavanju su nazočili dr. Vlasta Vučevac, dr.med., predsjednica Društva i administrativni tajnik Franjo Kroneisl, mag.mech.ing. Posebno zadovoljstvo bilo je slušati liječnika, neumornog palijativca, ali na prvom mjestu velikog čovjeka dr. Olivera s kojim smo se prisjetili početaka i suradnje s našim Društvom i prvom predsjednicom prof.dr.sc. Anicom Jušić koja nas je “inficirala” palijativnom skrbi.

{gallery}davidoliver062016{/gallery}

Dorađeni tekst: Suzana Obrovac Lipar, HKS | Franjo Kroneisl, HDPM HLZ

Foto: Franjo Kroneisl, HDPM HLZ

(Visited 13 times, 1 visits today)