Donatorska večera u Sheratonu 26.11.2010.

U petak 26.11.2010. u hotelu “Sheraton” u Zagrebu održana je svečana donatorska večer s ciljem prikupljanja sredstava za uređenje Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine. Bilo je to tek jedno u nizu događanja vezanih uz akciju “Ostani uz mene” o organizaciji Hrvatskog društva za palijativnu medicinu i Hrvatskog centra za palijativnu skrb.
Krajnji cilj akcije osmišljene i pokrenute od strane Hrvatskog društva za palijativnu medicinu i glavnog partnera i pokrovitelja farmaceutske tvrtke Sandoz Hrvatska je osnivanje i pokretanje Ustanove za palijativnu skrb za što je još potrebno naći uporište u pozitivnim zakonskim propisima.
Na donatorskoj večeri bili su prisutni brojni uzvanici iz farmaceutskih i ljekarničkih tvrtki, predstavnici udruga i zaklada, vodstvo Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore i Hrvatske komore dentalne medicine, članovi Hrvatskog sabora, Gradske skupštine grada Zagreba, predstavnici gradova Gospića i Rijeke, brojni uglednici iz javnog života i umjetnici koji su svojim nastupima uveličali ovu večeru s tako humanom zamisli.
Bili su tu vokalna skupina Angelus, dr. Josip Grah i Vanda Vinter, Marija Borić, Toni Cetinski, Gabi Novak, Maja Vučić, Božidar Alić, Lana Klingor, Lana Jurčević, Martina Vrbos, Žanamari Lalić i studenti Glazbene akademije u Zagrebu Iva Vukić, Josip Roša, Hrvoj Hleb i Vladimir Šimunov.

Prije same večere vaš je izvjestitelj malo prošetao dvoranom koja je doista izgledala svečano, iako prazna, mjestom događanja koje će svima ostati u trajnom sjećanju

 

Večer su svojim nastupom otvorili naš onkolog dr. Josip Grah i Vanda Winter sa skladbom “Over the rainbow”. Apostrofiran je upravo dr. Grah kao izvrstan liječnik, a ujedno i vrstan svestrani glazbenik koji često surađuje s još jednim liječnikom glazbenikom, dr. Antom Reljićem, urologom.

 

Na početku večeri predstavljena je pjesma “Ostani uz mene”, svojevrsna himna akcije koju ćemo, za nadati se, češće imati prilike slušati na valovima naših radio postaja.

 

Voditeljice su pozdravile sve nazočne, poglavito istaknute pojedince iz društvenog i političkog života.

 

Prva se gostima obratila idejna začetnica i spiritus movens ove akcije dr.sc. Marijana Braš, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu i Centra za palijativnu skrb

 

Nazočnima se obratio i prof.dr.sc. Drago Batinić u ime dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Davora Miličića koji je bio službeno odsutan.

 

S posebnim zadovoljstvom skup je pozdravio i gost iz Moskve, prof.dr.sc. Alexey Danilov s Moscow Medical Academy I.M.Sechenov.

 

Prof.dr.sc. Eli Alon pozdravio je sudionike donatorske večere u ime Europske federacije, podružnica Međunarodnog društva za proučavanje boli i europskog foruma “Utjecaj boli na društvo”

 

Jedan od podupiratelja Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine svakako je Zaklada Onkologija čiji je predsjednik prof. dr. sc. Mirko Šamija rekao nekoliko pozdravnih riječi.

 

Pozdrav gostima uputio je i prof.dr.sc. Željko Metelko, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora

Novoizabrani predsjednik HAZU, prof.dr.sc. Zvonko Kusić nije bio u mogućnosti nazočiti skupu pa je isti u njegovo ime pozdravila akademkinja prof.dr.sc. Vida Demarin

Sudionicima donatorske večere obratio se i g. Miro Laco, pomoćnik pročelnika zagrebačkog ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara

Na svog prethodnika nadovezao se i pročelnik zagrebačkog ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara.

Direktor Sandoza Hrvatska, g. Igor Haralović, mr. pharm, u svom je obraćanju objasnio težnje, želje i ciljeve farmaceutske tvrtke Sandoz u akciji “Ostani uz mene”

Pisma podrške poslali su: dr.sc. Mensura Dražić, dipl. ing. kem., predsjednica Koalicije udruga u zdravstvu koja okuplja 220 zdravstvenih udruga i oko 30000 angažiranih građana, Hrvatska poduzetnička inicijativa, udruga s više od 170 malih i srednjih poduzetnika i krčki biskup Valter Župan

Ispričavajući se zbog opravdanog kašnjenja, skupu se obratio i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Mirando Mrsić

Doc.dr.sc. Veljko Đorđević obratio se također prisutnima na donatorskoj večeri.

Pri samom kraju donatorske večere doc.dr.sc. Đorđević, uz zvuke himne akcije, ponovno se obratio okupljenima zahvaljujući na donacijama, pozvao poznatog umjetnika Božidara Alića da izrecitira riječi himne akcije “Ostani uz mene” te s autoricom teksta himne g. Brankom Kandić-Splavski, autoricom teksta himne popričao o njenom djelovanju u palijativi.

(Visited 43 times, 1 visits today)