Centar za palijativnu skrb otvoren u Osijeku

Centar za palijativnu skrb otvoren u Osijeku

11.04.2013. 12:18

Osječki Dom zdravlja već dvije godine ima ambulantu palijativne skrbi koja brine o bolesnicima kojima nema izlječenja, a danas je otvoren i županijski koordinacijski Centar za palijativnu skrb.

Kako je istaknula voditeljica osječkog Palia Centra doktorica Branka Kandić Splavski cilj je stvoriti u Hrvatskoj mrežu koordinacija kako bi se znalo komu je sve palijativna skrb potrebna i tko sve palijativnu skrb pruža, a podaci o njima nalazili bi se na jednom mjestu.

Koordinacijski Centar za palijativnu skrb u osječkom Domu zdravlja je prvi takav u Hrvatskoj, a kako je istaknuo ravnatelj Doma zdravlja Osijek Miroslav Sikora, uskoro će ih sve županije u Hrvatskoj zakonski trebati otvoriti. Time je Osijek još jednom po nečemu prvi, kao što je postao i prvi grad u Hrvatskoj koji je u pitanju brige za poboljšanje i razvoj palijativne skrbi dobio novac od Europske unije i to u sklopu IPA II – prekogranične suradnje za projekt pod nazivom “Bolja kvaliteta života kroz poboljšanje sustava palijativne skrbi“. Podsjetio je kako je u za partnera u projektu izabran Dom zdravlja iz Novog Sada, a vrijedan je 120 tisuća eura.

Župan Vladimir Šišljagić podsjetio je kako ambulanta palijativne skrbi u Osijeku postoji već dvije godine zahvaljujući upravo Osječko – baranjskoj županiji i Gradu Osijeku, a ukazao je i na potrebu stacionarnoga smještaja za ove pacijente jer u Hrvatskoj potrebu za palijativnom skrbi godišnje ima 30 tisuća ljudi, dok ju dobije tek nekoliko stotina. U osječku se ambulantu za palijativnu skrb dnevno javi desetak pacijenata.

Tekst: Krunoslav Inhof/Radioosijek.hrt.hr
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv 031

(Visited 3 times, 1 visits today)